Societat

Les llegendes de les Gavarres inspiren la setena edició del Festival Art & Gavarres

El Festival Art & Gavarres s’endinsa en les històries que han definit la identitat cultural de les Gavarres, i recull la saviesa popular que ens parla de llegendes com a “veritats que s’expliquen i que no han passat mai”. Amb aquesta premissa, els artistes exploraran el misteri i la bellesa d’aquestes narracions, creant peces que connectin l’espectador amb la història i les arrels d’aquest entorn singular.

Després de set edicions, aquest esdeveniment pioner en el seu àmbit s’ha convertit en una cita esperada i en un referent del circuit de festivals d’art en el paisatge. Aquest any el festival, que tindrà lloc del 7 de setembre al 3 de novembre, parteix d’un concepte arrelat en la cultura popular: les llegendes de les Gavarres.

El festival és una invitació a redescobrir les Gavarres, un espai natural protegit, a través dels ulls dels artistes. En aquesta edició hi participaran setze artistes que exposaran el seu treball als municipis de Girona, Celrà, Cassà de la Selva, Llagostera, Palafrugell (Llofriu) i Vall-llobrega. Durant una setmana, els artistes treballaran in situ, utilitzant materials naturals per donar vida a intervencions artístiques efímeres que es fonen amb el paisatge. Aquestes obres, inspirades en llegendes locals, seran visitables fins que la mateixa natura les esborri amb el pas del temps i els espais recobrin el seu estat original, de manera que no resti cap empremta en el paisatge.

A banda de les instal·lacions artístiques repartides per l’entorn natural de les Gavarres, el festival compta amb dues activitats paral·leles de caire escènic. Dimecres, 4 de setembre, a les 19 h, l’artista Pep Aymerich oferirà el seu espectacle Cadira al pati de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Una proposta mitjançant la qual l’autor eleva l’ofici de fuster a una veritable acció artística en transformar en directe un tronc en una cadira. L’altre esdeveniment és Sota terra, que tindrà lloc el dia 14 de setembre a una de les feixes de Can Colomer, a la vall de Sant Daniel. En aquest espectacle, Moon Ribas i Quim Girón combinaran disciplines com el circ, la dansa, l’acció performativa i les arts digitals de manera molt innovadora i transdisciplinar.

L’edició de 2024 del festival, organitzat pel Consorci de les Gavarres de la Diputació de Girona amb la col·laboració de Bòlit, Centre d’Art Contemporani, i els ajuntaments que l’acullen, és una oportunitat per a residents i visitants de descobrir l’art en un context natural.

La presentació del Festival Art & Gavarres i dels artistes que hi participen en la setena edició ha tingut lloc aquest dilluns a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona amb la participació de la diputada de la Diputació de Girona i alcaldessa de Mont-ras, Vanessa Peyró; el president del Consorci de les Gavarres i alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Daniel Encinas, i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Marc Vilahur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.