Societat

Societat

Els incendis forestals cremen 495 hectàrees entre juny i agost

Els Agents Rurals fan una balanç “força positiu” de la campanya

Es tracta de la xifra més baixa des del 2020

Tot i que s’esperava una campanya difícil, Catalunya està vivint un dels estius amb menys incidència pel que fa als incendis forestals dels darrers anys. Segons les dades preliminars dels Agents Rurals a 27 d’agost, des del mes de juny s’han cremat 495,3 hectàrees entre boscos, superfície agrícola. Es tracta de la xifra més baixa des del 2020 quan, coincidint amb la pandèmia, només se’n van cremar 90,3 en el mateix període. El cap dels Agents Rurals a l’àrea regional de Barcelona, Jaume Torralba, ha fet a l’ACN un balanç “força positiu” de la campanya. L’impacte de les pluges del juny, el Pla Alfa i la “consciència ciutadana” són els tres factors que segons Torralba expliquen la situació. En aquesta línia, especifica que l’estiu va començar “en bones condicions” per les precipitacions. Destaca, a més, el valor del Pla Alfa del departament d’Interior, que regula “quines activitats es poden fer i quines no”, i a més ha subratllat el “paper clau” dels ADF, gairebé 800 dels 947 municipis compten amb Agrupacions de Defensa Forestal que “cuiden i vigilen” els boscos.

L’incendi més destacat ha estat el de Ciutadilla, a l’Urgell. Es van cremar 273 hectàrees, de les quals 191 van ser agrícoles, 82 forestals i 0,35 urbanes. El foc es va declarar el 31 de juliol –quan es van confinar els habitants de Ciutadilla i Nalec durant quatre hores–, i es va donar per extingit el dia següent, abans de revifar momentàniament la tarda del 4 d’agost. En segon lloc es troba el foc que es va declarar el dia 9 d’agost a Artesa de Segre amb 71,3 hectàrees afectades.

La comarca més afectada pels focs ha estat l’Urgell, seguida de La Noguera, i la Conca de Barberà. Torralba apunta que entre el 28 i el 31 d’agost no s’ha registrat cap incendi destacable malgrat que les dades oficials encara no reflecteixen aquests dies. El responsable dels Agents Rurals, però, recorda que la campanya de risc alt i molt alt d’incendis “encara no ha acabat”, i que posarà punt i final el 15 de setembre.

El període de juny a agost d’enguany és el segon consecutiu amb afectació escassa de focs, i fins i tot s’ha quedat per sota de l’any passat en el mateixos mesos (618,9 ha). Torralba explica que hi ha una tendència a reduir els incendis i creu que la gent “està mol conscienciada”. En l’última dècada no hi ha hagut cap estiu amb més de 10.000 hectàrees cremades al país, cosa que confirma la tendència apuntada pel cap dels Agents Rurals, que recorda els “terribles” episodis dels anys 80 i 90 del segle passat sobretot al Camp de Tarragona i la Catalunya central.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia