Societat

Els socorristes fan 11.500 actuacions a les principals platges gironines aquest estiu

Els serveis de socorrisme de les principals platges de la Costa Brava han fet més 11.500 actuacions els mesos de juny, juliol i agost. La xifra correspon només als municipis de Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Begur i Palamós, al Baix Empordà; Lloret de Mar i Blanes, a la Selva, i Roses i Empuriabrava, a l’Alt Empordà. Gairebé la meitat d’actuacions s’han fet per picades de meduses, cosa que converteix aquesta incidència en la més habitual. També se n’han fet per lesions, picades d’altres animals o serveis a persones amb mobilitat reduïda.

Aquest estiu nou persones han mort a les platges gironines. L’última va ser una dona de 88 anys a la platja d’en Goixa, a Colera, on no hi ha servei de socorrisme. El nombre de morts hauria pogut ser més alt sense l’actuació dels socorristes que vigiles les platges de la demarcació. “És un servei imprescindible per als municipis”, assenyala el cap de Protecció Civil de Blanes, Josep Lluís Puy.

L’atenció més comuna és a causa de les picades de medussa, sobretot per l’increment de la presència d’aquests animals. “És l’atenció més comuna que hem de fer. Quan ens hi trobem el que fem és aplicar una solució de bicarbonat amb aigua de mar i, sobretot, calmem a la persona perquè moltes s’espanten quan els hi passa”, explica l’Alba González, socorrista a la platja de Blanes. De fet, a Blanes, el 60% de les atencions han estat per aquest motiu. Una tendència habitual a tot arreu. A la veïna Lloret de Mar, per exemple, el 57% de les intervencions dels socorristes tenien a veure amb picades de medusa. A Palamós també suposen més de la meitat i a d’altres localitats com Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Roses o Empuriabrava superen el 40%.

Feina coordinada

A Blanes, on el servei de socorrisme és municipal, es complementa amb la contractació d’agents cívics que recorren el passeig i punts de la platja que no estan vigilats per detectar si hi ha alguna emergència. Si es dona el cas, avisen al socorrista i donen el suport necessari.

El cap de Protecció Civil de Blanes, Josep Lluís Puy, explica que aquest sistema “està funcionant molt bé” i permet, de retruc, que baixin algunes conductes que podrien resultar més arriscades. D’aquesta manera, explica Puy, es troben que cada any baixen les atencions que han de fer.

“El que volem és que el nombre d’assistències sigui menor i aquest sistema proactiu ens permet anar baixant aquest nombre d’intervencions. Si arribem a zero seria meravellós però el servei seguiria funcionant”, remarca.

El litoral de Platja d’Aro ha estat on més intervencions s’han produït de les grans platges gironines. En concret, de juny a finals d’agost s’han fet 4.208 actuacions. Molt lluny se situa Empuriabrava i Castelló d’Empúries on s’ha arribat a les 1.536 en els tres mesos, gairebé les mateixes que Blanes (1.519).

A Lloret de Mar se n’han registrat 1.416, a Palamós 1.113, mentre que a Roses també superaven el miler d’intervencions de socorristes. A Sant Feliu de Guíxols n’hi va haver 753. El que tenen en comú totes és que el principal servei ha estat per picades de medusa, per davant de lesions o serveis a la zona dedicada a persones amb mobilitat reduïda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.