Societat

religió

Montserrat inaugura els actes del Mil·lenari

L’estrena d’un videomapatge a la basílica de Santa Maria i un espectacle de drons a l’exterior obren un any ple d’actes commemoratius

El pare abat de Montserrat, Manel Gasch i Hurios ha inaugurat aquest dissabte de forma solemne els mil anys que fa que l’Abat Oliba va consagrar el cenobi a la Muntanya de Montserrat. El Mil·lenari de Montserrat –que se celebrarà tot el 2025– suposarà la celebració d’un miler d’actes i esdeveniments ( entre els quals el Capítol general de la congregació Subiaco-Casinesa de l’Ordre de Sant Benet, de la qual Montserrat en forma part, que s’ha celebrat tota la setmana i ha acabat avui al matí).

El tret de sortida del Mil·lenari s’ha fet dissabte a les vuit del vespre. Ha estat un acte civil celebrat a la Basílica de Santa Maria davant unes sis-centes persones , representants de la societat, (hi havia diversos expresidents de la Generalitat), de l’Església (hi havia tots els bisbes catalans) i de diferents abats de monestirs d’arreu del món. Entre els convidats hi havia les primeres autoritats del país: el president de la Generalitat, Salvador Illa, i el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull. Illa, en el seu discurs, ha demanat a l’abadia que “ajudi el país a fer que sigui per a tothom”.

El pare abat Manel Gasch ha dirigit unes paraules als assistents, ha recordat el què ha significat espiritualment i culturalment, el monestir durant mil anys i, en un muntatge i gràcies a uns hologrames, ha pogut escenificar un “diàleg” amb el mateix abat Oliba, que va fundar el monestir l’any 1.025, i amb l’abat de Montserrat de l’any 3.025. Els dos personatges reproduits per hologrames han estat interpretats pels actors Lluís Soler i Xavier Boada respectivament.

L’Abadia ha estrenat un videomapatge a l’interior de la Basílica de Santa Maria al voltant de la Creació, la Mare de Déu i Crist. Després de l’espectacle, Gasch ha declarat oficialment inaugurat el Mil·lenar i s’han fet els discursos institucionals. Després hi ha hagut diverses actuacions musicals, entre les quals, com no podia ser d’una altra manera, de l’Escolania de Montserrat. La festa ha culminat quan l’Escolania cantava el Virolai i a fora acompanyava el cant un espectacle amb més d’una quarantena de drons.

Diumenge i coincidint amb la festivitat de les Mares de Déus Trobades es farà l’acte litúrgic solemne d’inici del Mil·lenari, presidit pel pare abat, i a fora, a la plaça, es preveu que s’hi facin diversos actes populars, entre els més esperats, hi ha l’estrena d’una sardana commemorativa composta per Josep Maria Serracant. Això si la pluja no ho impedeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia