Societat

societat

Un ofici solemne amb castells i una sardana inauguren el Mil·lenari de Montserrat

Els castellers de Vilafranca fan un pilar de cinc dintre de la basílica

La celebració va començar ahir en un acte amb autoritats que va acabar amb un espectacle de drons

Es commemora els mil anys que fa que l’Abat Oliba va consagrar el cenobi a la Muntanya de Montserrat

L’abat de Montserrat, Manel Gasch, ha presidit aquest matí la missa amb la que oficialment s’ha donat obertura del Mil·lenari de Montserrat, que se celebrarà tot el 2025. Al seu costat hi havia tota la comunitat de monjos, els abats dels principals monestirs benedictins del món i el monjo de Montserrat Manuel Nin, a qui el papa Francesc va nomenar exarca dels catòlics grecs de ritu bizantí (que al final de la cerimònia ha llegit i cantat una pregària en grec).

Els castellers de Vilafranca han fet un pilar de cinc enmig de la basílica de Santa Maria pràcticament al final de l’ofici, actuació que ha aixecat grans aplaudiments. Després, fora la basílica però dintre dels porxos interiors de la porta principal, hi ha tornat a haver una actuació castellera i l’estrena de la Sardana del Mil·lenari, composta per Josep Maria Serracant, a càrrec de Bellpuig Cobla. La ballada de sardanes i el ball dels gegants de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya no han pogut actuar a la plaça de Santa Maria, a descobert, perquè havia plogut, estava tot mullat, i els responsables de la seguretat han activat el pla pluja. Només al final els gegants han sortit una estona a ballar a l’exterior, per sort pels centenars de persones que s’havien quedat sense poder-los veure.

La celebració del Mil·lenari més oficial va començar ahir al vespre amb un acte civil en el que hi van participar tots els bisbes de Catalunya i les principals autoritats del país, començant pel president de la Generalitat, Salvador Illa, i pel president del Parlament, Josep Rull. L’acte, que va ser molt més institucional que el d’avui, va acabar a l’exterior de la basílica amb una actuació de drons que van fer brillar en el cel una imatge de la Moreneta.

El Mil·lenari de Montserrat commemora els mil anys que fa que l’Abat Oliba va consagrar el cenobi a la Muntanya de Montserrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia