Societat

societat

Acusacions de frau i d’estafa contra l’organització de la Copa Amèrica

La plataforma No a la Copa denuncia que es poden haver falsejat els informes de previsió d’assistència de visitants

La CUP anuncia que estudiarà vies legals sobre aquestes acusacions

La plataforma No a la Copa Amèrica denuncia que els organitzadors de la Copa Amèrica de Vela poden haver falsejat els informes de previsió d’assistència de visitants a les regates i considera que això implicaria que s’està davant un “frau” i una “estafa”. Així ho ha anunciat aquest matí Albert València, portaveu de la plataforma, que ha afegit que aquesta formació es planteja dur-los a la Sindicatura de Comptes o fins i tot l’Oficina Antifrau de Catalunya.

La denuncia de la plataforma oposada a la celebració de la Copa basa les seves afirmacions en la publicació avui, de ‘La Directa’ confirma la sospita que les xifres de visitants i espectadors estaven inflades per justificar el suposat retorn econòmic de l’esdeveniment. El mitjà publica que, per exemple, es computen com a visitants totes les persones que passin, les vegades que sigui, pel ‘race village’ o les ‘fan zones’, tot i que no es quedin a veure les curses, sinó que hi siguin de pas a un altre lloc.

Segons ‘La Directa’, també l’audiència televisiva s’ha inflat comptant no només les persones que veuen les curses en directe per diferents mitjans de comunicació, sinó tots els espectadors d’altres programes que parlen de la Copa Amèrica.

Per això, València considera que les entitats, partits polítics i institucions que han donat suport a la Copa Amèrica han estat “enganyades o s’han deixat enganyar” pels organitzadors i pels informes, entre ells un de la UPF, que justifiquen el suposat benefici d’aquest esdeveniment. El portaveu ha criticat el “secretisme” i les “clàusules de confidencialitat” del contracte entre les administracions i els organitzadors per tal que aquests rebin uns 57 milions d’euros en subvencions públiques i diversos beneficis fiscals, ja que l’esdeveniment ha estat declarat d’interès públic.

València ha estat molt crític amb l’informe de la UPF, que va acceptar “acríticament” les dades proporcionades pels organitzadors sense validar-les. També ha explicat que la licitació de les càmeres de vigilància a la zona del ‘village’, al Port Vell, concreten que es comptabilitzen totes les persones que passen per allà, i les compta diverses vegades si hi passen més d’una vegada o només hi transiten per anar a un altre lloc sense interès per a les regates. A les ‘fan zones’ de la Barceloneta i la platja del Bogatell, en canvi, no es concreta quina zona abasten i compten les persones per la densitat d’ocupació de l’espai, tampoc sense tenir en compte si van a la platja a banyar-se, són veïns o realment van a veure les regates.

La CUP estudia la via legal

D’altra banda, avui a la tarda, la CUP ha anunciat que explorarà “qualsevol via legal” contra l’organització de la Copa Amèrica, a la qual acusa de “falsejar dades” per a aconseguir “subvencions, exempcions fiscals i permisos de residència exprés”. Així ho ha anunciat la diputada Laure Vega :“Les dades dels 2,5 milions de visitants i l’impacte econòmic de 1.115 milions d’euros no estan basades en absolutament res”, ha denunciat Vega, que ha reclamat a totes les administracions implicades “transparència” i que ho “investiguin”.

Vega ha qualificat com a un “absolut escàndol” aquestes dades “falses” i ha recordat que van ser “proporcionades per part de la mateixa organització i reproduïdes en els diferents decrets governamentals que han servit per a justificar les subvencions públiques, les exempcions fiscals i els permisos de residència exprés”.

En aquest context, la diputada de la CUP ha criticat la manca de “transparència” per part de les administracions que han participat de la promoció de la competició de vela. “Actualment, estem parlant de més de 58 milions d’euros a fons perdut”, ha emfatitzat Vega. Per això, ha reclamat que “es posi a disposició i s’investiguin tota la informació relativa a la Copa Amèrica i als contractes”.

D’altra banda, els anticapitalistes actuaran vies legals “per tal que es depurin responsabilitats” per aquests fets que denuncien. “S’està utilitzant diners públics per una mena d’esdeveniment que no impacta realment en un sentit positiu a les ciutats on s’instal·la i perquè l’erari públic justifiqui una sèrie de regates que són pràcticament de rics”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bové evita el cessament i manté la presidència de la DO Terra Alta

GANDESA
societat

Colau confirma que marxa i anuncia que els comuns faran oposició

barcelona

Acusats pel cas del parc Central de Tarragona del 1994 demanen el primer dia del judici que s’anul·li

TARRAGONA
societat

Acusacions de frau i d’estafa contra l’organització de la Copa Amèrica

Barcelona

Mor atropellada pel tren una menor en un pas a nivell

MONTCADA i REIXAC
Societat

Mor Joan Carles Grau, director tècnic de Mútua Elèctrica de Sant Julià de Lòria

Nova app per apropar la informació municipal als ciutadans

SANTA CRISTINA D’ARO

Bicicletes elèctriques al port per al desplaçament dels treballadors

TARRAGONA

Enllestida la reforma de la passera de l’estació dels FGC a Les Fonts

TERRASSA