Societat

Retiren de les platges residus i algues arrossegats pel Ter en l’última crescuda

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha posat en marxa un dispositiu de neteja d’emergència per retirar grans quantitats d’algues i residus acumulats a les platges del municipi, arrossegats pel riu Ter arran de les pluges de dimecres i dijous passat. Aquestes precipitacions van provocar una lleugera crescuda del cabal del Ter, que va transportar al mar una gran quantitat d’algues que han crescut al riu durant aquest estiu, a causa de la baixa quantitat d’aigua i les altes temperatures, sovint extremes.

Aquesta situació ha comportat una acumulació important d’algues, plàstics i altres residus no naturals al llarg de la costa de Torroella i l’Estartit, des del port fins a la platja de la Fonollera. És la primera vegada que es registra un episodi d’aquesta magnitud. Encara que en altres ocasions s’han produït aportacions d’algues marines a causa de llevantades o de petits episodis de crescuda del riu, mai s’havia viscut una situació similar. Els episodis extrems com els temporals Glòria o Sant Jordi van provocar també l’arrossegament de troncs i vegetació a les platges, però aquest cop la quantitat i la distribució de les algues és excepcional.

L’origen d’aquest problema ha estat un petit increment del cabal del riu que ha permès que les algues acumulades en zones d’aigües quietes, com les rescloses de Colomers o Canet de la Tallada, superessin els obstacles, arribessin a la Gola del Ter i es dipositessin a les platges urbanes i naturals del municipi, empeses pel vent de Garbí. Aquesta situació ha afectat la qualitat del bany i l’ús recreatiu de la platja, així com també ha causat molèsties a les embarcacions del port.

El regidor de Platges i Gestió Costanera, Jordi Roura, ha informat que, per minimitzar l’afectació, l’Ajuntament ha activat un dispositiu extraordinari amb una vintena de persones de la brigada municipal per retirar tant els residus orgànics com els no orgànics i deixar les platges en òptimes condicions: “Estem treballant a un ritme intensiu per assegurar que les platges estiguin netes i segures per a l’ús de residents i visitants. Agraïm la paciència i col·laboració de la ciutadania durant aquestes tasques de neteja”.

L’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha subratllat que aquest episodi posa en evidència la necessitat de donar compliment al compromís de la Generalitat de garantir un cabal mínim ecològic per al riu Ter. També ha posat de manifest, un cop més, el greuge que implica per al municipi haver d’assumir la despesa econòmica que comporta l’actuació municipal per fer front a aquests tipus d’episodis que cada vegada seran més freqüents a conseqüència del canvi climàtic. “És fonamental que hi hagi una major solidaritat i comprensió de la singularitat del nostre municipi, que té la desembocadura del Ter en el seu territori, amb les responsabilitats derivades que això comporta”, ha afegit Colomí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.