societat
Es disparen els ciberdelictes denunciats
Suposats missatges de Trànsit reclamant el pagament d’una multa, d’Hisenda demanant les nostres dades personals per fer-nos el retorn de l’IRPF o del banc dient que cliquem un enllaç si no reconeixem el pagament que acompanya el correu electrònic i no autoritzem, per tant, el seu cobrament. Altres vegades és una oferta que ens sembla meravellosa fins que descobrim que el producte que hem comprat per internet no ens arribarà mai a casa: ens han estafat. Els experts fa temps que alerten que els ciberdelictes van a l’alça i que hem d’estar molt a l’aguait, però les estadístiques demostren que encara ens falta molta informació i cautela: el primer semestre es van denunciar a Catalunya 254.715 delictes, dels quals quasi 40.000 van ser ciberdelictes, sobretot estafes informàtiques, amb prop de 38.000 i un increment del 12%.
Les xifres van a l’alça i això sense tenir en compte que molts fraus d’aquest tipus no surten mai a la llum, entre altres causes perquè hi ha empreses que són víctimes de ciberxantatges i prefereixen no denunciar i pagar als pirates informàtics el que demanen, o perquè hi ha particulars que tampoc ho expliquen a la policia perquè l’import estafat és petit o perquè creuen que no servirà per a res. La policia recomana sempre denunciar, ja que seguint les pistes de desenes d’estafes poden arribar a desarticular els grups criminals que hi ha al darrere.
L’augment del 12% dels ciberdelictes és una de les dades que ajuden a perfilar el mapa de criminalitat que cada semestre dibuixa el Ministeri de l’Interior. Segons l’estadística que s’acaba de publicar i recull l’ACN, tot i que van disminuir gairebé un 1%, fins als 12.000, els altres delictes més nombrosos a Catalunya van ser els robatoris amb violència o intimidació i els robatoris amb força en domicilis i establiments (12.819, un 5,6% menys). Els robatoris de cotxes van créixer un 0,7%, passant de 4.099 a 4.128, i el tràfic de drogues es va enfilar un 11%, amb 2.451 casos. D’homicidis intencionats i assassinats n’hi va haver els mateixos que un any abans, 42, però els intents d’homicidi o assassinat van créixer quasi un 16%, fins als 139. En el cas dels delictes contra la llibertat sexual, van quedar pràcticament igual, amb 3 casos menys que els 2.002 de l’any anterior. Entre aquests, van baixar un 2,8% les penetracions forçades, passant de 761 a 740, mentre que la resta de delictes sexuals van créixer de 1.241 a 1.259.
Robatoris amb violència
En total, els delictes denunciats van pujar un 4,5% a Catalunya, tot i que hi ha diferències importants entre territoris. A les comarques gironines, els robatoris amb violència i intimidació es van enfilar els primers sis mesos de l’any un 37%. A més, també s’han disparat els delictes contra la llibertat sexual, un 28% a la demarcació, passant de 163 a 209. Finalment, destaca l’increment dels furts que hi ha hagut de gener a juny. Se n’han comès 6.148, un 10% més que fa un any, de manera que se situa, de nou, com el delicte més habitual a les comarques gironines. A la demarcació de Tarragona, els crims s’han incrementat un 7%. Així, entre gener i juny s’han comès fins a 23.526 crims, quasi 1.600 més que en els primers sis mesos de l’any passat. En canvi, els robatoris amb força a domicilis han disminuït un 12,4%.
A la ciutat de Barcelona la criminalitat va baixar un 0,1% el primer semestre de l’any. Es van produir 95 denúncies menys, 89.766 en total, tot i l’increment del 9% del cibercrim. De fet, els delictes convencionals, fora d’internet, van caure un 1,2% i es van situar per sota dels 80.000. Els furts, el delicte més habitual, van baixar quasi un 6%, amb poc més de 40.000 denúncies, mentre que els robatoris en domicilis van baixar un 4% i els atracaments, un 8%. Segons Interior, l’índex de criminalitat a les comarques de Ponent i l’Alt Pirineu i Aran des del gener fins al juny ha crescut un 8% en comparació amb el 2023. Ja hi ha hagut els mateixos homicidis que l’any passat i pugen un 60% les temptatives d’assassinat.