Societat

Primeres multes a ciclistes al Barri Vell de Girona

La Policia Municipal de Girona ja ha interposat les primeres multes als ciclistes que circulen malament o bé no van a peu en determinats punts del Barri Vell de Girona on hi solen haver aglomeracions, segons informa l’Acn. Les dues primeres sancions s’han interposat a dos cicloturistes que anaven contra direcció pel carrer Bonaventura Carreras i Peralta. Precisament, a tocar de la senyal que demana baixar de la bicicleta en aquest punt. La regidora de Seguretat, Sílvia Aliu, confia que la campanya sancionadora sigui “fluixa”, cosa que a la pràctica vol dir que es tradueixi en poques sancions, perquè precisament s’ha fet molta pedagogia durant l’estiu, amb una campanya informativa -prèvia a la interposició de multes- que ha durat un mes i mig.

La campanya sancionadora s'estén a tota la ciutat, però fa especial incidència al Barri Vell i al Mercadal. Precisament, perquè aquí és on es concentren més ciclistes, i on també s'han focalitzat les accions de l'Ajuntament de Girona per garantir la convivència entre els cicloturistes i els veïns. 

La regidora de Seguretat ha recordat que abans d'interposar multes s'ha dut a terme una campanya informativa, que ha ocupat bona part de l'estiu. En concret, sis setmanes, durant les quals s'han repartit tríptics informatius i també hi ha hagut agents cívics a peu de carrer conscienciant els ciclistes sobre quina és la normativa de circulació. 

El tríptic informatiu, que els cicloturistes es troben als allotjaments tan bon punt arriben a la ciutat, també es distribueix en botigues del sector, a l'Oficina de Turisme i s'ha fet arribar a entitats i associacions de veïns. S'ha editat en quatre idiomes, inclou un mapa sobre el sentit de circulació pel Barri Vell i part del Mercadal i recull també quina és la normativa. Per exemple, no circular en contra direcció o bé anar a peu, amb la bicicleta al costat, en aquells carrers on sol haver-hi aglomeracions (la Força, l'Argenteria i Bonaventura Carreras i Peralta). 

Sílvia Aliu explica que, després d'aquest mes i mig en què s'ha fet "difusió", a partir d'aquest dilluns es desplega la darrera fase del pla. És a dir, la interposició de multes a aquells ciclistes que infringeixin la normativa o bé no circulin correctament. La regidora, però, sí que confia que la campanya sancionadora sigui "fluixa" i que "duri poc" (tot i que de moment no s'ha posat data per acabar-la) perquè ja s'ha fet força pedagogia.

De fet, la regidora de Seguretat ha explicat que durant la fase informativa l'Ajuntament ha tingut un contacte estret amb les associacions de veïns, i que s'ha vist com la mesura havia estat efectiva. "Les reaccions són positives, però evidentment hi ha situacions que cal solucionar", ha admès Aliu, en referència a les sancions. 

Les primeres, a dos cicloturistes 

Precisament, les dues primeres multes s'han interposat a dos cicloturistes que anaven en contra direcció pel carrer Bonaventura Carreras i Peralta. La patrulla de la Policia Municipal els ha aturat a pocs metres del senyal que demana baixar de la bicicleta en aquest tram, i passar-hi caminant, entre les nou del matí i les deu de la nit. 

Els agents els han interposat una multa de 200 euros, que com que han pagat al moment, s'han rebaixat a 100. Això sí, mentre un dels dos anava a buscar els diners, la Policia Municipal li ha retingut la bicicleta i s'ha esperat que tornés. 

La regidora ha explicat que aquesta situació passarà sempre que el ciclista a qui es multi sigui estranger. A més, Sílvia Aliu ha fet incís en què, gràcies a les noves impressores mòbils que ha incorporat el cos, progressivament les sancions es podran interposar, i també cobrar, in situ (com ha passat amb les dues d'aquest migdia). 

Entre 60 i 200 euros 

Sílvia Aliu ha concretat que, mentre duri la campanya sancionadora, la Policia Municipal anirà desplegant patrulles de manera "aleatòria". "S'aniran movent en funció de les zones on es detectin problemes de convivència", ha explicat (en referència al Barri Vell i al Mercadal). 

 Sobretot, ha precisat Aliu, allò que els policies controlaran és que els ciclistes no circulin per les voreres, vagin en contra direcció o bé no baixin de la bicicleta en aquells punts del centre històric on hi ha aglomeracions. "La prioritat és el vianant", ha concretat la regidora. 

Pel que fa als imports, en general les multes que s'interposin aniran des dels 60 als 200 euros. En el primer cas, s'interposaran a aquells ciclistes que vagin en bicicleta per vies on la limitació de velocitat es troba en 20 km/h i tinguin prioritat els vianants o bé "en els moments d'alta intensitat o aglomeració" (és a dir, el cas dels carrers de la Força, l'Argenteria i Bonaventura Carreras i Peralta). En cas que se circuli en contra direcció per una via ciclista, l'import de la sanció serà de 100 euros. I pujarà fins als 200 quan se circuli en contra direcció per un carrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia