Societat

Quaranta comunitats de veïns fan millores amb subvencions municipals

Quaranta comunitats de veïns de Salt van obtenir una subvenció en l’última convocatòria per poder millorar espais comuns dels edificis. Això va permetre realitzar fins a 48 actuacions diverses, ja que algunes comunitats de veïns han demanat ajudes per diverses de les línies subvencionables. En tot cas, la convocatòria va exhaurir els 190.000 euros de la partida municipal de què es disposava per poder realitzar millores estructurals o d’eficiència energètica de les comunitats de veïns.

La línia de subvencions preveu tres àmbits diferents per optar a rebre l’ajuda i en la darrera convocatòria la que va tenir més sol·licituds va ser la que preveu corregir deficiències greus o molt greus que tinguin obertes les comunitats i expedients d’ordres d’execució a l’apartat d’espais comuns, així com obres que siguin per millorar els fonaments o l’estructura, cobertes terrats o mitgeres i façanes o balcons, elements que repercuteixen directament amb la seguretat els mateixos residents, així com d’edificis adjacents o per la mateixa via pública. En aquest apartat s’han concedit fins a 25 subvencions, mentre que les ajudes per fer front a la confecció dels informes d’inspecció tècnica de l’edifici (ITE) o per al certificat d’eficiència energètica (CEE) va ser la petició de 13 comunitats de propietaris i es va concedir l’ajuda per a 10 edificis de veïns més per un altre dels conceptes que contemplava inversions que permetessin la millora de l’eficiència energètica o la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques, entre altres operacions.

La convocatòria va tenir una gran resposta per part de les comunitats saltenques, ja que van arribar a sol·licitar ajuda a alguna de les línies subvencionables fins a 80 comunitats de veïns que van presentar fins a 106 projectes diferents.

Comprovat l’interès de les comunitats de veïns, el govern municipal ja ha posat en marxa una nova convocatòria de subvencions per a comunitats de veïns de Salt a edificis construïts abans del 1987. La partida destinada a aquestes ajudes per millorar les parts comunes dels immobles també serà de 190.000 euros, com en l’anterior, i comunitats que vulguin sol·licitar-ho ja poden entrar les seves sol·licituds fins al 30 de setembre.

Per a aquesta convocatòria es mantenen com a tràmits subvencionables els informes tècnics de l’estat de l’edifici o l’informe de la seva eficiència energètica, així mateix com deficiències greus o molt greus ja detectades i amb expedient per intervenir-hi, així com obres a instal·lacions comunes d’electricitat, lampisteria, gas, sanejament o comunicacions i elements com els fonaments, l’estructura, cobertes i terrats o façanes i balcons. També s’inclou la posada en marxa d’ascensors aturats per manca de manteniment o reparació de deficiències que puguin suposar l’aturada del mateix ascensor.

Pel que fa a les actuacions previstes a la millora de l’eficiència energètica i seguretat, en aquesta convocatòria s’ha escollit que hauran de ser projectes que s’adiguin a millores de les instal·lacions de les energies renovables. Això suposa que s’hi poden presentar comunitats de veïns que tinguin un projecte per millorar l’aïllament tèrmic, sempre que es garanteixi estalviar un 10% de l’energia i millorar una lletra a la qualificació energètica de l’edifici. També entrarien projectes per instal·lar plaques fotovoltaiques o plaques solars tèrmiques, així com la substitució de lluminàries per altres de millor eficiència, la instal·lació de càmeres de seguretat o elements de seguretat en centralitzacions de comptadors.

L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, subratlla “l’esforç que fem com a municipi per dotar d’una partida important perquè les comunitats de veïns puguin obtenir ajudes per millorar les parts comunes de l’immoble, perquè el manteniment en bon estat de la finca és clau per garantir la confortabilitat dels residents en cada cas”. En aquest sentit, el tinent d’alcalde de Territori, Àlex Barceló, admet que “el fet que vuitanta comunitats de veïns sol·licitessin subvencions en la darrera convocatòria evidencia la necessitat de mantenir aquestes ajudes, per això, des de l’àrea hem accelerat la tramitació per tenir ja ara oberta la nova convocatòria d’ajudes perquè les que no van rebre la subvenció en l’última convocatòria ara puguin entrar-hi si s’ajusten al que preveu el plec de condicions de la convocatòria”. El responsable municipal afegeix que “continuem apostant per aquells projectes que milloren l’estalvi energètic i l’eficiència energètica, així com aquells elements estructurals principals com són fonaments, cobertes, façanes o balcons, ja que el seu bon estat també suposen un benefici per a la seguretat, així mateix com per als ascensors i elements d’accessibilitat dels veïns que són elements primordials a qualsevol finca”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.