Societat

crònica

Viatge pels vins de Roda entre les fotos de Sarah Moon

L’enòleg Agustín Santolaya dirigeix un tast dels Corimbo I i els Cirsion, de les bodegues Roda, a Foto Colectania

A la Fun­dació Foto Colec­ta­nia, al pas­seig Picasso de Bar­ce­lona, hi ha una expo­sició de Sarah Moon, que va començar sent model i va aca­bar fent fotos de moda, unes fotos molt par­ti­cu­lars, poc con­ven­ci­o­nals. Aquest dilluns, en una sala envol­tada de les obres d’aquesta pres­ti­gi­osa artista fran­cesa, el pre­si­dent i fun­da­dor del Grup Roda, Mario Rot­llant, que és un ena­mo­rat de la foto­gra­fia i que també va ser fun­da­dor i és patró de Foto Colec­ta­nia, va apro­fi­tar que està a punt de sor­tir el seu nou vi blanc, el Roda I Blanc 2021, que es posarà a la venda l’1 d’octu­bre, per pre­sen­tar un viatge per set dels seus millors vins de La Rioja i de Ribera del Duero, inclòs aquest vi blanc, del qual enguany només s’han fet 16.000 ampo­lles. El mes­tre de cerimònies d’aquest viatge va ser Agustín San­to­laya, que és el direc­tor gene­ral de Bode­gas Roda i un apas­si­o­nat del vi, que l’entén com el resul­tat d’una terra, d’un pai­satge, d’un any i de les seves cir­cumstàncies, siguin les que siguin. El tast guiat de San­to­laya es titu­lava Ribera i Rioja, els dos grans pai­sat­ges del Tem­pra­ni­llo i va con­sis­tir en un recor­re­gut pels vins Corimbo I, de les vinyes que Roda té a Ribera del Duero, espe­ci­al­ment a les par­cel·les que té a La Horra (els del raïm collit al 2015, al 2016 i al 2017), i els Cir­sion, de les vinyes que el celler té a la Rioja (de les vere­mes dels anys 2018, 2019 i 2020), és a dir, dos vins de dues zones i pai­sat­ges dife­rents de tres anya­des en què la cli­ma­to­lo­gia va dei­xar la seva empremta. Per exem­ple: tot i que és el mateix vi, els Corimbo I del 2017, un any en què una bor­rasca va por­tar una massa d’aire polar a mig Europa el mes d’abril que va fer per­dre gran part de la vinya, té diferències amb el Corimbo I de l’any ante­rior, perquè un va haver de patir gel i, després, calor i sequera i l’altre, el del 2016, es va fer en un any plujós i un hivern càlid. I amb els Cir­sion igual; són els matei­xos, fets igual, però cada any el raïm ha vis­cut cir­cumstàncies dife­rents. San­to­laya va expli­car que a les bode­gues Roda (a Cata­lu­nya els seus pro­duc­tes els dis­tri­bu­eix Gra­mona) “al maig bar­re­gem el raïm d’una anyada amb el d’una altra” i “fem els vins molt ben aca­bats”, com es va poder com­pro­var. L’enòleg es va mos­trar par­ti­dari que cada ela­bo­ra­dor pugui “fer una mica la seva” i va recor­dar que ells, encara que no tenen ni 40 anys, ja son con­si­de­rats uns clàssics. En la pre­sen­tació del Roda I Blanc 2021, San­to­laya va des­ta­car que té “un cos i un aca­bat allu­nyat dels vins fres­cos de l’estiu i de guin­gueta. És un vi que es pot men­jar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia