Societat

crònica

Viatge pels vins de Roda entre les fotos de Sarah Moon

L’enòleg Agustín Santolaya dirigeix un tast dels Corimbo I i els Cirsion, de les bodegues Roda, a Foto Colectania

A la Fundació Foto Colectania, al passeig Picasso de Barcelona, hi ha una exposició de Sarah Moon, que va començar sent model i va acabar fent fotos de moda, unes fotos molt particulars, poc convencionals. Aquest dilluns, en una sala envoltada de les obres d’aquesta prestigiosa artista francesa, el president i fundador del Grup Roda, Mario Rotllan, que és un enamorat de la fotografia i que també va ser fundador i és patró de Foto Colectania, va aprofitar que està a punt de sortir el seu nou vi blanc, el Roda I Blanc 2021, que es posarà a la venda l’1 d’octubre, per presentar un viatge per set dels seus millors vins de La Rioja i de Ribera del Duero, inclòs aquest vi blanc, del qual enguany només s’han fet 16.000 ampolles. El mestre de cerimònies d’aquest viatge va ser Agustín Santolaya, que és el director general de Bodegas Roda i un apassionat del vi, que l’entén com el resultat d’una terra, d’un paisatge, d’un any i de les seves circumstàncies, siguin les que siguin. El tast guiat de Santolaya es titulava Ribera i Rioja, els dos grans paisatges del Tempranillo i va consistir en un recorregut pels vins Corimbo I, de les vinyes que Roda té a Ribera del Duero, especialment a les parcel·les que té a La Horra (els del raïm collit al 2015, al 2016 i al 2017), i els Cirsion, de les vinyes que el celler té a la Rioja (de les veremes dels anys 2018, 2019 i 2020), és a dir, dos vins de dues zones i paisatges diferents de tres anyades en què la climatologia va deixar la seva empremta. Per exemple: tot i que és el mateix vi, els Corimbo I del 2017, un any en què una borrasca va portar una massa d’aire polar a mig Europa el mes d’abril que va fer perdre gran part de la vinya, té diferències amb el Corimbo I de l’any anterior, perquè un va haver de patir gel i, després, calor i sequera i l’altre, el del 2016, es va fer en un any plujós i un hivern càlid. I amb els Cirsion igual; són els mateixos, fets igual, però cada any el raïm ha viscut circumstàncies diferents. Santolaya va explicar que a les bodegues Roda (a Catalunya els seus productes els distribueix Gramona) “al maig barregem el raïm d’una anyada amb el d’una altra” i “fem els vins molt ben acabats”, com es va poder comprovar. L’enòleg es va mostrar partidari que cada elaborador pugui “fer una mica la seva” i va recordar que ells, encara que no tenen ni 40 anys, ja son considerats uns clàssics. En la presentació del Roda I Blanc 2021, Santolaya va destacar que té “un cos i un acabat allunyat dels vins frescos de l’estiu i de guingueta. És un vi que es pot menjar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.