Societat

GIRONA

Obres per corregir deficiències a la seu de l’Arxiu Històric

La seu actual de l’Arxiu Històric de Girona (AHG), el convent de Sant Josep, necessita reformes per corregir deficiències estructurals i ara l’Estat hi invertirà 1.269.000 euros. Així ho ha confirmat l’Ajuntament gironí, que treballa des de fa temps amb el ministeri per desencallar la construcció del nou equipament, que anirà en uns terrenys municipals del barri de Fontajau.

El consistori ha concedit la llicència a l’Estat, que hi farà unes obres per arranjar part dels desperfectes de la seu, que és a la plaça de Sant Josep, al Barri Vell. L’edifici “és de l’any 1631 i necessita intervencions importants a fer”, afirma el regidor de Cultura i segon tinent d’alcalde, Quim Ayats (ERC).

L’Ajuntament i l’Estat van acordar el març del 2023 que el govern espanyol invertiria 1,8 milions en el convent de Sant Josep i que actualitzaria el projecte de rehabilitació. Tot això és un pas previ per tancar el conveni acordat entre les dues parts i perquè es construeixi l’equipament allà on hi havia hagut la Facultat de Dret de la Universitat de Girona.

El consistori i responsables del Ministeri de Cultura van acordar el 2022 que la fórmula legal per avançar en l’equipament era la mutació demanial en lloc de la permuta, acordada el 2009 per ple. En la sessió de dilluns, a instàncies del PSC, els grups van aprovar una moció perquè la cessió del solar es faci abans de mig any.

L’esmentat text, a més, detalla que la mutació demanial serà intersubjectiva, “és a dir, una doble cessió lliure, de l’Ajuntament cap a l’Estat, dels terrenys del nou arxiu [a Fontajau], i de l’Estat a l’Ajuntament, de l’antic convent de Sant Josep”.

Inscripció i dret de pas

A banda de les obres, el consistori troba que hi ha altres qüestions a resoldre, com ara la inscripció en el registre de la propietat i els drets de pas, assenyala Ayats.

Tot i les converses entre l’Ajuntament i l’Estat per l’edifici, és la Generalitat la que gestiona l’arxiu gironí. Una inundació va afectar la tercera planta del fons documental de l’AHG, l’octubre del 2022. El Departament de Cultura manté la inversió en l’espai pel pal·liar els danys de la fuita d’aigua.

LA XIFRA

1,2
milions d’euros
és l’import de les obres que l’Estat executarà aviat a la seu de l’Arxiu Històric de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.