Societat

Societat

Es disparen les denúncies per discriminació a Barcelona

Les persones que més situacions per racisme i xenofòbia viuen són les d’origen magrebí o àrab

Les denúncies per discriminació han pujat un 37% en un any a Barcelona, segons l’informe de l’Observatori de les Discriminacions 2023 que s’ha presentat aquest dimarts a la tarda. L’any passat es van registrar 865 situacions de discriminació, és a dir, 234 més que les 631 del 2022. Del total, 230 incidències van ser per racisme i xenofòbia. De fet, les persones que més situacions per racisme i xenofòbia van viure són les d’origen magrebí o àrab, seguides de les persones negres, i, en tercer lloc, les d’origen llatinoamericà.

La salut va ser el segon motiu de discriminació, amb 217 incidències (151 relacionades amb diagnòstics de salut mental i 42, amb la salut sexual i reproductiva), i l’LGTBI-fòbia la tercera, amb 205 casos (109 per gaifòbia i 58 per transfòbia). L’agressió física ha estat el tipus de discriminació més recurrent en aquestes situacions.

També es van registrar 125 incidències per discriminació per l’ús d’una llengua, totes vinculades a l’ús del català.En aquests casos, les entitats privades i empreses van ser els principals agent discriminador, sobretot treballadors que van negar l’atenció a persones que volien mantenir-se parlant en català, personal d’oficines bancàries i de comerços o restaurants.

Els drets vulnerats amb més freqüència van ser la integritat moral per motiu d’LGTBI-fòbia, racisme, salut i gènere; el de gaudir d’un servei públic de qualitat, sobretot per motius de salut, racisme, gènere, edatisme i aporofòbia, i el de prestació de serveis per racisme, aporofòbia, gènere, salut i capacitisme.

D’altra banda, en 252 registres s’han donat dos motius de discriminació a la vegada.

En aquesta edició, l’informe de l’Observatori aborda amb més profunditat l’impacte de les discriminacions en la salut mental de les persones que les reben. Durant el 2023, s’han dut a terme 1.119 actuacions de suport i acompanyament, amb l’objectiu d’oferir un procés de reparació a les persones afectades.

Les dades, segons els responsables de l’estudi, fruit del treball conjunt entre l’Ajuntament i entitats socials de la ciutat, “posen de manifest com les entitats bancaries continuen vulnerant l’accés a comptes gratuïts a les persones especialment en situació irregular”. Aquest fet, afegeixen, impacta “de manera directa” en el desenvolupament dels drets econòmics de les persones més vulnerabilitzades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Es disparen les denúncies per discriminació a Barcelona

Barcelona
xarxes socials

Instagram crea un nou “compte adolescent” amb control parental

barcelona
Societat

Mor Jaume Ribas, un dels últims faroners d’Eivissa i Formentera

Ryanair manté nou rutes hivernals a Girona però amb un 33% més de vols

GIRONA

El Ripollès instal·larà càmeres als accessos de la comarca

ripoll
europa

La CE demana prohibir en espais a l’aire lliure tabac i cigarretes electròniques

barcelona
salut

Es redueixen un 15% els treballadors que van amb cotxe a l'Hospital d'Olot

olot
Sanitat

El nou CAP Florida Sud de l’Hospitalet de Llobregat obrirà el dia 25

L’Hospitalet de Llobregat
MEDI AMBIENT

Neumàtics, plàstics i ferros, els principals residus del fons marí al port de la Ràpita

La Ràpita