Societat

societat

Creixen un 143% les baralles a Barcelona des del 2020

Segons el cap de la Guàrdia Urbana, l’any passat es van superar les 5.000

S’intensificarà la prevenció contra les armes blanques en 82 punts de risc de la ciutat

El cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Pedro Velázquez, ha detallat en una compareixença la comissió extraordinària de Seguretat sobre l’increment d’armes blanques que les baralles a la capital catalana, han crescut un 143% a Barcelona des del 2020: de 2.100 a 5.106 l’any passat. Velázquez ha reconegut que hi ha una “major agressivitat al carrer”. En aquest context, ha apuntat que aquest fet i la presència d’armes, s’ha agreujat des de la fi de la pandèmia. En aquesta línia, Velázquez ha comentat, segons l’ACN, que en un 42% dels casos l’ús d’armes blanques s’emmarca en un context d’amenaça. També hi són presents en un 13% dels robatoris amb intimidació i violència. La Guàrdia Urbana ha intensificat la prevenció en 82 punts de risc per abordar el problema. Velázquez s’ha mostrat satisfet dels resultats que està donant aquesta tasca preventiva, que s’ha intensificat en els darrers dies i que creu que està donant resultats. El tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha assegurat ser conscient que hi ha un “problema” amb la presència de les armes blanques però ha afegit que aquest és un fenomen generalitzat tant a Catalunya, com a Espanya i fins i tot a altres països europeus. De fet, ha fet referència a la memòria de la fiscalia estatal, on s’alertava que hi havia una “explosió delictiva”. L’oposició ha demanat a la comissió que el govern municipal afronti el problema.

El perfil de la persona que porta una arma blanca és el d’un home d’entre 16 i 34 anys, la majoria amb antecedents per salut pública o per delictes violents. Se’n troben especialment en horari nocturn i en contextos festius on hi ha concentració de persones. Per Velázquez, l’increment del consum de drogues i medicaments i l’empitjorament de la salut mental són algunes de les causes que expliquen l’increment de l’ús d’armes blanques. A més, són fàcils d’aconseguir ja que el control és “relatiu” amb una normativa que “no acaba de ser dissuasiva”. Segons l’intendent, s’acaben produint lesions en entorns domèstics però també en situacions de sensellarisme, en baralles i entorns d’oci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia