Societat

LA CRÒNICA

Un alcalde a cegues per Girona

Salellas, amb els ulls tapats i un bastó de cec, va tardar cap a 20 minuts a fer un recorregut de poc menys de 200 metres

La millor manera d’empatitzar amb els altres és posant-se literalment en la seva pròpia pell. Aquest exercici l’ha portat a la pràctica aquest matí l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, acceptant una proposta de l’ONCE amb motiu de la Setmana del Grup Social. Es tractava de fer un breu trajecte des del despatx d’alcaldia fins a un bar de la Rambla amb els ulls tapats amb un antifaç i un bastó com a guia. Reproduint les condicions de vida de les persones cegues, l’alcalde ha pogut experimentar les dificultats que es troben en les seves rutines diàries. Visiblement nerviós, amb l’esperança de no prendre mal –“Soc molt maldestre”, ha admès–, Salellas ha escoltat primer les indicacions d’Àlex Calvo, tècnic en rehabilitació de l’ONCE, sobre els recursos de les persones cegues per desplaçar-se de manera autònoma i segura. “El bastó, sempre a terra, no s’ha d’aixecar, i per moure’l dibuixem un arc d’esquerra a dreta ni gaire curt ni gaire ample”, ha explicat Calvo, que ha assistit Salellas en tot moment.

El recorregut ha començat al despatx d’alcaldia. Sortint-ne han arribat les primeres dificultats, uns pocs graons fins a un replà seguits de l’escala que porta a la planta baixa i el pati interior del consistori. Un cop a la plaça del Vi, alguns vianants observaven l’exercici de Salellas, que a poc a poc, caminant per la vora de les façanes, ha arribat fins a la Rambla. A sota les voltes, el seu assistent l’ha alertat quan estava a punt de picar amb el cap amb l’extrem d’un arc. La ruta ha continuat pel mig de la Rambla, i, finalment, l’alcalde ha arribat fins a la terrassa d’un bar, on s’ha quedat a fer un cafè amb la comitiva de l’ONCE. Salellas ha tardat més d’una quart d’hora a fer un recorregut d’encara no 200 metres que en condicions normals es fa en un parell de minuts. “No controles res més que el teu pas, que costa que sigui ferm. I aquest encara és un entorn amable, no estem al mig de l’Eixample, amb més cotxes i soroll”, ha comentat Salellas. “Quan sortim de casa, sortim a l’aventura”, ha explicat Fran Rodríguez, director de l’ONCE a Girona, que hi ha afegit que aquesta acció es porta a terme un cop l’any des del 2020 en els 18 centres que l’organització té a Catalunya perquè persones rellevants “es posin en la pell” de les persones cegues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia