Societat

societat

SOS d’Unicef: la pobresa infantil es cronifica a Catalunya

L’exclusió residencial i l’abandonament i la segregació escolar, altres problemes detectats

La pobresa infantil es cronifica a Catalunya, ha alertat avui el comitè català d’Unicef en un informe que destaca també problemes que alhora son causa i efecte, com son l’exclusió residencial i l’abandonament i la segregació escolar. D’acord amb les darreres dades disponibles, 363.900 menors catalans es troben en risc de pobresa , gairebé el 27%, però si es fa servir la taxa de risc de pobresa o exclusió social (AROPE), que té en compte altres elements més enllà dels monetaris, la dada s’enfila fins els 442.300 menors, el 32,5%. Catalunya registra una AROPE infantil molt per sobre de la mitjana europea: té la quarta pitjor nota.

L’informe d’Unicef fet públic avui destaca com les dificultats per accedir a un habitatge provoquen un increment directe de les taxes de pobresa i exclusió social, informa l’ACN. L’increment dels preus i la falta d’ajudes està empenyent cada cop més famílies en situació vulnerable a viure en habitatges precaris. L’exclusió residencial impacta en la salut física i emocional dels nens i nenes però també fa que les famílies tinguin menys recursos per fer front a altres elements clau per al desenvolupament dels infants, com l’alimentació, l’educació, les activitats culturals o les de lleure. A Catalunya, gairebé un de cada cinc menors viuen en llars que no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada. Per solucionar aquest greu problema, Unicef insta a augmentar el parc d’habitatge públic, més ajudes per accedir a l’habitatge i fer front al pagament dels subministraments bàsics i prohibir els desnonaments quan hi hagi infants en situació vulnerable.

L’entitat també està especialment preocupada amb el sistema educatiu, sobretot per l’elevat índex de segregació escolar. Unicef recorda que un de cada set nois i noies abandonen prematurament els estudis però remarca que és el resultat d’un procés de desvinculació que comença molt abans, vinculada a situacions com la segregació i també la manca d’accés a l’educació primerenca. L’educació de 0-3 anys, assegura l’informe, resulta clau perquè els infants adquireixin competències i aprenentatges necessaris i, per tant, l’escola bressol i serveis com els espais familiars son molt importants per assegurar l’equitat educativa i social, així com avançar en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social. De fet, recorda l’estiu, la Garantia Infantil Europea estableix com una de les seves línies d’acció garantir un accés gratuït i efectiu als infants en situació vulnerable als serveis d’educació i cures en la primera infància.

El comitè català d’Unicef ha advertit avui que aquests problemes i la cronificació de la pobresa infantil a Catalunya dificulta assolir els objectius de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Amb les dades a la mà, l’organisme creu que no s’ha avançat prou ràpid per complir amb els compromisos i recorda que cada any de retràs té un impacte en les noves generacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia