Societat

ciutat del vaticà

El papa diu que l’església ha de “sentir vergonya i demanar perdó” pels abusos a menors

Francesc afirma en un contundent discurs a l’inici de la seva visita a Bèlgica que l’estament religiós ha de vetllar perquè mai més es tornin a produir casos similars

Francesc ha afirmat aquest divendres a Bèlgica que els abusos a menors silenciats durant dècades pel Vaticà són “la vergonya i la humiliació de l’Església” i, ha afegit, que “s’ha de demanar perdó” per això i vetllar perquè mai més es tornin a produir casos similars al si de l’estament eclesiàstic. “L’Església ha d’avergonyir-se i demanar perdó i tractar de resoldre aquesta situació amb humilitat cristiana, a més de fer tot el possible perquè no torni a passar”, ha dit el pontífex en un discurs davant les autoritats belgus al castell de Laeken, a Brussel·les, amb el qual ha obert la seva visita oficial a Bèlgica. Les paraules de Francesc han sorprès perquè han estat improvisades, és a dir, no figuraven en el seu discurs, segons la premsa vaticana.

Prèviament, i en la mateixa cerimònia, el primer ministre belga en funcions, Alexander De Croo, havia recriminat a l’Església la seva poca duresa amb els membres de l’estament eclesiàstic implicats en casos d’abusos. De Croo ha apel·lat a reconèixer les “atrocitats” comeses contra menors durant dècades i ha destacat que amb les paraules ja no n’hi ha prou. Cal fer, ha dit, passos concrets, escoltar les víctimes i fes justícia. “Quan alguna cosa surt malament, no podem acceptar que s’amagui el tema”, ha insistit el primer ministre belga en funcions. “Les paraules ja no són suficients. Es necessiten mesures concretes. Les víctimes han d’estar en el centre del diàleg. Tenen dret a la veritat. Les atrocitats han de ser reconegudes. La dignitat humana ha de prevaldre sobre els interessos de la institució”, ha argumentat De Croo, abans de concloure que “per a poder tornar a mirar cap al futur, l’Església ha d’acceptar el seu passat”. El discurs del primer ministre ha estat un dels més directes i alliçonadors que s’han pronunciat durant una visita papal, ja que normalment el protocol diplomàtic impedeix atacs directes a l’Església o referències que puguin provocar controvèrsia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.