Els científics alerten sobre les ‘fake news’ en l’alimentació
Les informacions i les notícies falses en relació a l’alimentació estan augmentant de forma preocupant a les xarxes socials i a les principals plataformes de vídeo, segons els científics que van participar en les activitats celebrades dissabte passat en el marc de la 9a edició Sicence Needs You!, organitzada per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC).
El president de l’ACDIC, Carlos F. Sopuerta, va revelar que un 30% de les fake news que es publiquen a la xarxa estan relacionades amb l’alimentació, una dada que ha anat en augment. “Hem de tenir en compte que les xarxes socials tenen un gran impacte, sobretot entre els joves i adolescents, i ens preocupa molt veure comptes de gent amb molts de seguidors que es fan passar per experts parlant de productes alimentaris suposadament saludables i receptes miraculoses per baixar de pes sense tenir cap tipus de formació al respecte”, va assegurar.
També es va remarcar que durant la pandèmia molts joves i adolescents, en estar tancats a casa, van consumir més xarxes socials i aquest fet, juntament amb la pressió social per tenir un cos perfecte, ha provocat en els últims anys un augment dels trastorns alimentaris que preocupa als investigadors.
La jornada va reunir investigadors de primer nivell catalans per reflexionar sobre els problemes i els reptes al voltant de l’alimentació. La importància de la dieta mediterrània en la prevenció de malalties, les dificultats per accedir a una dieta saludable en funció de la classe social i del gènere i l’impacte del sistema alimentari en el canvi climàtic van ser algunes de les qüestions tractades.
El Doctor en Economia Xavier Cussó, professor agregat de la Facultat d’Economia de la UAB, va analitzar durant la seva ponència l’evolució que ha experimentat l’alimentació a Catalunya des dels anys 50 fins a l’actualitat i va assenyalar que ara, tot i tenir més varietat, la dieta no ha millorat com ho hauria d’haver fet. Cussó va remarcar “la necessitat de seguir estudiant la nostra alimentació i treballar per millorar-la per, d’aquesta manera, millorar també la qualitat de vida de les persones i la salut del planeta”.
Per la seva banda, la Doctora en Medicina i especialista en Anàlisi Clíniques Montserrat Fitó, responsable del programa Risc Cardiovascular i Nutrició de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), va destacar la importància de la dieta mediterrània en la prevenció de l’obesitat i malalties greus. Fitó va recordar que el 17% de la població catalana pateix obesitat, un índex que es pot capgirar, va dir, adoptant hàbits alimentaris saludables i complementant-los amb l’activitat física.
Finalmemt, la Doctora en Antropologia Alimentària Mabel Gràcia, catedràtica d’Antropologia Social de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora del Medical Anthropology Research Center (MARC-URV), va reflexionar sobre com variables com la classe social o el gènere delimiten l’accés als recursos i les oportunitats i, en conseqüència, també a les formes d’alimentar-nos.