Societat

societat

Girona commemora els 90 anys dels fets del Sis d’Octubre de 1934

L’Ajuntament de Girona commemorarà aquest dimarts els 90 anys dels fets del Sis d’Octubre de 1934 amb un acte institucional a les sis de la tarda a la sala de Miquel Diumé. L’activitat, organitzada per la Fundació Reeixida, comptarà amb les intervencions del president de la mateixa fundació, Oriol Falguera; l’historiador, periodista català i conferenciant Xavier Carmaniu, i Helena Compte, neboda de Jaume Compte, víctima dels fets del Sis d’Octubre, a més de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas , i el regidor de Cultura, Quim Ayats. En aquest sentit, Lluc Salellas ha volgut remarcar que “amb la commemoració d’aquesta efemèride rememorem uns fets que massa vegades han quedat oblidats. Els fets del Sis d’Octubre anticipaven una resposta reaccionària a les aspiracions d’autogovern catalanes que veurien la seva versió més cruenta amb el cop d’estat i la Guerra Civil tan sols dos anys més tard”.

En paral·lel, també es posarà a disposició de la ciutadania un recurs web sobre aquest fets històrics a la pàgina del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament. Aquest dispositiu recull informació sobre els fets del Sis d’Octubre, una cronologia del que va passar a Girona, els protagonistes d’aquell moment històric a la ciutat i el testimoni escrit d’algunes d’aquestes persones en el seu pas per la presó.

Alguns d’aquests protagonistes van ser el comissari delegat de la Generalitat, Josep Puig i Pujades; l’alcalde destituït, Francesc Tomàs i Martín; l’alcalde gestor, Joaquim de Camps i Arboix; el diputat a les Corts Miquel Santaló i Parvorell; el diputat al Parlament Pere Cerezo i Hernáez; i el comandant Rafael Domínguez Otero i el sindicalista Josep Alabau, tots dos morts durant els fets.

En el cas de Joaquim de Camps va deixar un llibre escrit sobre el seu pas per la presó i també Josep Puig va recollir la seva experiència en una obra. Per la seva banda, Miquel Santaló i altres persones van escriure moltes cartes i l’arxiu municipal en guarda 35 còpies d’aquesta correspondència.

Per la seva banda, el Museu d’Història de Girona també participarà en la rememoració dels fets a la ciutat. El dissabte 5 d’octubre, a les 12 h, s’inaugurarà l’exposició “Sis Octubre Trenta-quatre: història i memòria 90 anys després”, produïda pel Memorial Democràtic. La mostra, que es podrà visitar fins al 8 de desembre del 2024, té com a objectiu fer arribar a un públic ampli una visió global i complexa de l’octubre català de 1934 a través de registres visuals, sonors i textuals.

Aquest projecte expositiu, comissariat per Manel López Esteve, explica que la proclamació de l’Estat Català de la República Federal espanyola s’ha de situar en el context d’una àmplia mobilització camperola i obrera i de les dinàmiques locals d’un ampli espai com era el del món republicà catalanista. Però també s’ha d’emmarcar en les tensions socials i polítiques de llarga durada presents en la Catalunya republicana i en el marc social i polític d’una Segona República espanyola a contracorrent d’una dinàmica internacional, en la que el feixisme semblava avançar sense cap tipus d’ obstacle .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia