Vint anys fent vi al Montsant
El viticultor Josep Grau, que fa vins de la DO Montsant i de la DOQ Priorat, presenta El Pas de l’Estudiant
El vi La Florens ha estat reconegut pels millors prescriptors del món, Tim Atkin, Robert Parker i James Suckling
El viticultor Josep Grau –i d’ell sí que es pot dir que s’ha fet a si mateix– ha presentat la seva darrera creació, El Pas de l’Estudiant 2022 (90% garnatxa peluda, 7% carinyena i 3% garnatxa blanca), fet en una vinya d’una finca restaurada del segle XIX que estava envaïda pel bosc després de quaranta anys abandonada i que ell ha recuperat. En aquest paratge del Montsant, a 320 metres d’altitud, una vinya que té forma d’amfiteatre amb molt pendent i amb una orientació que presenta una major exposició a la llum solar i la influència mediterrània, Grau ha fet aquest vi que ha batejat amb el nom d’un camí que el creua, un sender de 5,5 quilòmetres que segons diuen era el que recorria diàriament a peu un nen de la Serra d’Amos per anar fins a Capçanes, on hi havia l’escola. “Aquest camí fa molt de temps que el van batejar com «el camí de l’estudiant» en honor a aquell nen que caminava tant per anar a l’escola, i ens ha semblat molt encertat batejar el nostre darrer vi amb aquest nom”, explica Grau. El Pas de l’Estudiant, un vi negre envellit més de nou mesos en bota, és una bona manera de celebrar els dos decennis que va deixar-ho tot per començar, des de zero, l’aventura de fer vi a la comarca del Priorat.
Va ser el 2003 quan Josep Grau va deixar Barcelona i la seva feina en el món de les finances per comprar una primera vinya a Capçanes. “Ni venia d’una família amb tradició vitivinícola ni sabia res del Montsant ni de la comarca del Priorat. Senzillament Capçanes em va recordar la població de Calaf, on havia viscut de petit, on la gent encara fa vida al carrer. És un poble com els d’abans, em va agradar. I, com que jo era un fervent enamorat del vi, vaig pensar que podria dedicar-m’hi”, explica. I així va ser. Va comprar una vinya. “Anava fent vi a mesura que anava aprenent a fer-ne, estudiant en les meves hores lliures. La primera vegada en vaig fer 300 ampolles i sense encara esperit comercial.” Va començar a fer vins amb la DO Montsant perquè volia treballar, sobretot, amb la garnatxa.
Després d’uns anys fent vins de la DO Montsant es va atrevir amb la denominació d’origen del Priorat, “una nova aventura –diu– que vam començar el 2016” en una terra, recorda, “d’un paisatge màgic i misteriós, abrupte, de terra dura, de clima sever, que ja van triar per viure-hi els monjos cartoixans a l’edat mitjana per la seva solitud que permet desconnectar de la realitat”. Va ser aleshores quan va comprar una casa del segle XVII a Gratallops i sis hectàrees de vinya dividides en quatre parcel·les, “amb les quals vàrem posar en marxa un nou projecte per elaborar vins fonamentats en la finor i la delicadesa, un estil que és marca de la casa”. Efectivament, siguin de la DO Montsant, siguin de la DOQ Priorat, els vins de Josep Grau, com diu ell mateix, “són molt nets al nas, molt amples a la boca, molt bevibles, amb graduacions no gaire altes”, i fets amb un raïm que, assegura, “hem tocat el menys possible”.
Han passat només vint anys i avui Josep Grau és un dels viticultors més reconeguts del nostre país, de productes de poca tirada, no gens cars pel que són i molt sol·licitats pels entesos. Avui té de la DO Montsant: Vespres Blanc, Granit, Regina, Vespres Negre, La Florens, El Pas de l’Estudiant i Les Casetes, i de la DOQ Priorat, Carenes i Pedrabona. Amb la seva filla Berta fa deu anys que treballen en el projecte del vi Volador, blanc i negre.
La Florens té nom de mare
Tots els seus vins tenen un gran prestigi internacional. La Florens 2021, per exemple (Florens és honor de la seva mare, Florentina), ha estat molt valorat per tres dels millors prescriptors del món. Es tracta d’un vi 100% garnatxa de la DO Montsant puntuat pel master of wine britànic Tim Atkin amb 96 punts, pel crític nord-americà Robert Parker amb 95 punts i per James Suckling, crític dels Estats Units cap de l’oficina europea del Wine Spectator, amb 94. Estem parlant de puntuacions que es tenen en compte a tot el món. Per això, Grau assegura que el 50 per cent dels seus vins ja els exporta. De moment, a 17 països.
Del gran problema que afronta el sector vitivinícola, la sequera, en parla de passada. “Sí, la sequera ens afecta molt i ens afectarà, però enguany el raïm ha estat excel·lent, i si només parlem de sequera i no de la qualitat, el debat s’ho menja tot i ho condiciona. Els productors d’aquesta zona meravellosa del Priorat estem rebent missatges molt negatius i això no ajuda; el que necessitem són ajudes perquè ningú quedi enrere”, ha vindicat en una trobada per presentar els seus vins. En aquesta verema que acaba de finalitzar s’ha collit molt menys raïm (segons Unió de Pagesos, la collita de la DOQ Priorat ha caigut un 68% i la de la DO Montsant, un 53%), però Grau assegura que la qualitat “ha estat extraordinària”. Com tots els viticultors, estudia com sobreviure amb menys aigua per continuar fent vins de primera línia, ecològics i sostenibles, respectuosos amb el paratge que els acull, i per poder continuar recuperant patrimoni del país.