Societat

societat

L’Ajuntament de Girona reforça el SIAD amb un desplegament als barris i noves eines d’acompanyament

L’Ajuntament de Girona està treballant per reforçar el Servei d’Informació i d’Atenció a les Dones (SIAD) mitjançant el desplegament d’aquesta xarxa de suport cap a diferents barris de la ciutat i la posada en marxa de noves eines d’acompanyament. Aquest matí, la regidora d’Igualtat i Justícia Social del consistori, Amy Sabaly; el responsable del SIAD, Miquel Barnera i la coordinadora de la Comunalitat del Güell, Edurne Bagué, han presentat les novetats que ja s’han posat en marxa i que s’aplicaran al llarg del curs. Segons Sabaly, “amb aquest seguit de mesures reforcem i millorem l’atenció i el servei a les dones que pateixen o han patit violència masclista. Més recursos i més a prop d’on viuen vol dir més detecció de casos i un acompanyament millor”.

Una de les propostes que s’ofereix des del mes de setembre és l’ampliació de l’atenció del SIAD als diversos barris de Girona. Una setmana al mes, els professionals del servei es desplacen als centres socials de cada barri per atendre les dones que pateixen una situació de violència en l’àmbit de la parella. En concret, la primera setmana del mes el SIAD és al Centre Social de Palau-Montilivi; la segona, al Centre Social Sant Narcís i al Centre Social Pont Major; la tercera, al Centre Social Vila-roja i al Centre Social Santa Eugènia, i la quarta setmana serà al Centre Social Taialà i al Centre Social Barri Vell.

L’objectiu de la mesura és garantir una intervenció més àmplia, àgil i accessible gràcies a una major proximitat i a l’abordatge multidisciplinari de cada cas. Acostant el servei a diversos punts de Girona es pretén facilitar l’accés al SIAD per part de les dones i agilitzar les actuacions i la coordinació amb els Serveis Bàsics d’Atenció Social (SBAS). La presència del SIAD als barris també possibilita més identificació, sensibilització i consciència de les situacions de violència masclista tant als i a les professionals del servei com en general a les ciutadanes de Girona.

Pel que fa a l’atenció psicològica, s’estan impulsant dues propostes per acompanyar les dones que pateixen violència en l’àmbit de la parella. D’una banda, en el transcurs d’aquest curs el consistori gironí preveu posar a disposició de les dones que ho necessiten un pis d’emergència que, més enllà de constituir un sostre i un refugi temporal, també comptarà amb un pla d’acompanyament psicosocial per a les persones allotjades. La proposta preveu actuar des d’un primer moment amb una intervenció psicològica.

“Dones acompanyant altres dones”

D’altra banda, el SIAD i la Comunalitat del Güell han engegat de forma conjunta el projecte de col·laboració “Dones acompanyant altres dones”, en què dones que han patit violència masclista exposen la seva pròpia experiència per acostar-se a altres dones que es troben en situacions semblants. A través d’aquest contacte, les dones acompanyants esdevenen alhora una referència i una font d’inspiració per a les altres, així com un complement al suport professional, cobrint una necessitat que el servei públic no pot abastar. Aquestes dones poden entendre millor en quina situació es troben les víctimes, què necessiten i per quines coses encara no estan preparades ni poden assumir.

L’objectiu de la iniciativa és construir una xarxa de suport mutu entre dones per tal de trencar l’aïllament social que genera la violència masclista. També pretén impulsar i posar en valor el coneixement específic que tenen les dones que han patit violència masclista en l’àmbit de la parella. Finalment, el projecte vol fomentar l’intercanvi de coneixements entre les professionals del sector i les dones supervivents.

Per acabar, cal destacar l’actualització del Protocol d’Emergència en Situacions de Violència Masclista com a mesura per incrementar la protecció cap a les dones. En aquest sentit, des de la Taula de Violències Masclistes de Girona s’està elaborant un nou circuit d’actuació que sigui més eficient davant de situacions d’emergència i que compti amb tots els actors especialitzats necessaris per atendre les dones en situació de risc i socialment vulnerables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia