Societat

Carib

Almenys setanta persones moren en un atac de bandes armades a Haití

Els membres del Gran Grif han cremat cases i cotxes a la localitat de Port Sondé i han disparat contra els residents amb fusells automàtics

L’ONU fa una crida a donar suport a la Missió Multinacional per reforçar la seguretat al país

Almenys setanta persones han perdut la vida en un atac d’una banda armada contra una localitat al centre d’Haití , ha informat aquest divendres l’Oficina de les Nacions Unides (ONU) per als Drets Humans.

L’incident es va produir la nit de dijous a Port Sondé, al departament d’Artibonite. Segons explica l’ONU en un comunicat, membres de la banda del Gran Rif han disparat amb fusells automàtics contra els habitants. Els gàngster han calat foc a almenys quaranta-cinc cases i trenta-quatre vehicles, i han obligar a fugir molts residents. En l’incident han mort setanta persones van morir, entre les quals deu dones i tres nens, i setze més han patit ferides greus. Entre aquests hi ha dos dels atacants, que han resultar ferits durant els tirotejos amb la policia haitiana. A més, ha provocat el desplaçament d’almenys 3.000 persones.

El portaveu de l’agència de l’ONU, Thameen Al-Kheetan, s’ha declarat “horroritzat” pel succés i ha demanat a les es autoritats facin “una investigació ràpida i exhaustiva d’aquest atac, facin retret comptes als responsables i garanteixin la reparació de les víctimes i les seves famílies”. A més, ha instat la comunitat internacional perquè doni més assistència financera i logística a la Missió de Suport a la Seguretat Multinacional (MSS). Aquest contingent internacional, liderat per Kènia i desplegat el passat juny, després de molts endarreriments, intenta reforçar la seguretat en un país fustigat per la violència de les bandes que controlen la capital, Port-au-Prince, i altres zones del territori.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, també ha fet “una crida urgent a tots els Estats membres” perquè garanteixin que l’MSS rep tot el suport “que necessita per tenir èxit”, ha explicat el seu portaveu, Stéphane Dujarric. Guterres ha condemnat “enèrgicament” l’atac perpetrat per la banda armada Grand Grif a Port Sondé i ha lamentat que “la violència de les bandes continua estenent-se de la capital capa a altres departaments d’Haití”.

Segons l’Oficina Integrada de l’ONU a Haití (BINUH), gairebé 3.900 persones, entre morts i ferits, van ser víctimes de la violència armada al país caribeny durant el primer semestre de del 2024, de les quals 1.379 al segon semestre. El 2023 la violència va causar 8.000 morts i ferits, d’acord amb xifres de l’ONU.

Recompenses per capturar els gàngsters

Aquest atac sense precedents es produeix pocs dies després que els Estats Units i l’ONU anunciessin sancions contra el líder del Gran Grif, conegut com a Luckson Elan. L’encarregat per a Llatinoamèrica i el Carib del Departament d’Estat nord-americà, Brian Nichols, ha recordat avui que Washington ofereix recompenses milionàries per la captura dels gàngsters haitians. En concret, els Estats Units han promès un milió de dòlars per informació que permeti detenir i/o condemnar Wilson Joseph, el suposat cap de la banda 400 Mawoso, també conegut com Lanmò Sanjou. També existeix una recompensa de dos milions de dòlars per Vitel’homme Innocent, líder de la banda Kraze Barye.

Aquestes dues recompenses van ser anunciades el 2022 després que els dos gàngsters fossin imputats pel segrest de setze missioners cristians dels Estats Units i un altre canadenc al país del Carib.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia