Societat

patrimoni

Catalonia Sacra s’apunta les Jornades Europees del Patrimoni

La xarxa que divulga el patrimoni de l’Església proposa una ruta per santuaris i conèixer la tasca dels professionals que conserven el patrimoni

Catalonia Sacra –una iniciativa dels bisbats catalans que té per objectiu donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l’Església i facilitar-ne la seva visita– participa, un any més, en les Jornades Europees del Patrimoni (JEP). La Xarxa de Catalonia Sacra proposa més d’una trentena d’activitats gratuïtes per promoure el coneixement i l’accés al Patrimoni Cultural de l’Església i dona suport a la iniciativa que impulsa l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Aquest any les JEP se celebren sota el lema “Itineraris, xarxes i connexions”. Per aquest motiu en la programació de 2024 de Catalonia Sacra s’ofereixen visites guiades a santuaris, espais de pelegrinatge i devoció que són també punts de trobada cultural.

La temàtica “Itineraris, xarxes i connexions” s’ha escollit amb motiu del 70è aniversari de la Convenció Cultural Europea i fa especial èmfasi en les connexions profundes que les històries culturals han teixit al llarg del temps. En el patrimoni cultural de l’Església un bon element per visualitzar aquestes connexions són els santuaris, espais que transcendeixen el seu paper purament religiós per esdevenir símbols d’identitat cultural i espais de trobada de persones de diferents indrets. Catalonia Sacra oferirà visites guiades especials als santuaris de Sant Josep de la Muntanya de Barcelona (Barcelonès), de la Mare de Déu Montserrat de Montferri (Alt Camp), de Santa Maria de Queralt de Berga (Berguedà), de la Mare de Déu del Vilar de Blanes (Selva), de Sant Pere de Montgrony de Gombrèn (Ripollès), el Sant Crist de Piera (Anoia) i de la Mare de Déu de Núria de Queralbs (Ripollès). A més a la fitxa digital de cada activitat s’hi ha suggerit una proposta de ruta a peu, a través de l’aplicació Wikiloc, ja que el viatge fins al santuari pot ser un pelegrinatge significatiu, intensificant l’experiència del visitant. Totes les visites es poden consultar al web.

Una altra missió que vol fer Catalonia Sacra és donar a conèixer el treball dels professionals que preserven el patrimoni cultural i des del 2020 que aprofita les Jornades Europees del Patrimoni per fer-ho. Els participants d’aquesta edició podran veure sobre el terreny la tasca que realitzen diferents especialistes: el treball del picapedrer al Monestir de Poblet (Conca de Barberà), el de la museògrafa a la Catedral de Vic (Osona), la dels restauradors a la Catedral de Girona (Gironès) i a l’església de Sarral (Conca de Barberà), la de l’arquitecte a la Catedral de Tortosa (Baix Ebre), el del vitraller a la Catedral de la Seu d’Urgell (Alt Urgell) o el de l’arxiver a la Basílica del Pi de Barcelona (Barcelonès).

Les esglésies de la Xarxa de Catalonia Sacra també han programat altres activitats per aquesta Festa Major del Patrimoni. Així, podrem descobrir espais o singularitats de diferents edificis, com ara el claustre del Monestir de l’Estany (Moianès), els efectes que els terratrèmols i saquejos han provocat al monestir de Ripoll (Ripoll) al llarg de la història, el pes que ha tingut figura de Carlemany a la Catedral de Girona (Gironès) o trepitjar tot el terme que havia tingut la Basílica de la Seu de Manresa (Bages) a la riba del Cardener. Altres activitats destacades són les visites «Dos claustres i un mestre constructor» que impulsen conjuntament la catedral de Girona (Gironès) i al Monestir de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), les visites al retaule i altres elements destacats del patrimoni cultural de l’església d’Arenys de Mar (Maresme), la visita al convent del Carme d’Olot (Garrotxa) o una per conèixer el treball dels principals arquitectes i artífexs que van participar en el projecte de construcció de la Basílica de Castelló d’Empúries (Alt Empordà). També hi haurà diverses jornades de portes obertes com la que es farà a les Basíliques de la Seu de Manresa (Bages) i de Castelló d’Empúries (Alt Empordà) o al claustre de la Catedral de Vic (Osona).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.