Societat

MEMÒRIA HISTÒRICA

L’octubre del 1934, al Museu d’Història de Girona

S’inaugura una exposició del Memorial Democràtic que vol immergir el públic en el context històric del país de fa noranta anys

“Rellegir la història i analitzar-la des d’altres perspectives és necessari i enriquidor, clau per entendre el passat”. Ho ha destacat el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló en la inauguració aquest migdia, al Museu d’Història de Girona, de l’exposició Sis Octubre Trenta-quatre: història i memòria 90 anys després produïda pel Memorial Democràtic.

La mostra, que es podrà visitar fins al 8 de desembre, té com a objectiu fer arribar a un públic ampli una visió global i complexa de l’octubre català de 1934 a través de registres visuals, sonors i textuals. Aquest projecte expositiu, comissariat per Manel López Esteve, explica que la proclamació de l’Estat Català de la República Federal espanyola s’ha de situar en el context d’una àmplia mobilització camperola i obrera i de les dinàmiques locals d’un ampli espai com era el del món republicà catalanista. Però també s’ha d’emmarcar en les tensions socials i polítiques de llarga durada presents en la Catalunya republicana i en el marc social i polític d’una Segona República espanyola a contracorrent d’una dinàmica internacional, en la que el feixisme semblava avançar sense cap tipus d’obstacle.

També a l’arxiu

L’exposició al Museu d’Història de Girona forma part dels actes commemoratius que aquesta setmana ha realitzat l’Ajuntament de Girona coincidint amb l’aniversari dels fets del Sis d’Octubre. En aquest sentit, per saber-ne més, a la pàgina del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament de Girona hi ha disponible un recurs www.girona.cat/sgdap/cat/recursos . Aquest recurs recull informació sobre els fets del Sis d’Octubre, una cronologia del que va passar a Girona, els protagonistes d’aquell moment històric a la ciutat i el testimoni escrit d’algunes d’aquestes persones en el seu pas per la presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia