Societat

societat

La falta de pluges frena els naixements de tortugues al centre de l’Albera

La falta de pluges està frenant els naixements de tortuga mediterrània al Centre de Reproducció de l’Albera (CRT), a Garriguella, segons ha explicat el tècnic del centre, Andreu Cufí, a l’agència ACN: “En els últims anys naixien entre 300 i 400 exemplars, aquest any, de moment, en tenim menys de la meitat. Ja estem a l’octubre i durant el setembre hauria d’haver-ne nascut el gran gruix.” El centre, que és a punt de celebrar el seu 40è aniversari el proper 12 d’octubre, té un centenar de tortugues mediterrànies, de les quals una setantena són femelles, que poden arribar a fer dues postes d’entre 3 i 5 ous cada vegada.

Cufí recorda que la sequera de l’any passat va avançar el naixement de tortuga mediterrània i va provocar la mort d’alguns exemplars, que van quedar secs dins els ous. “Sumat amb tot el que va passar l’any passat i que aquest any no està plovent gaire, provoca que cada cop en criïn menys”, afegeix el tècnic. A més, des del centre creuen que el fet que hi hagi poc aliment i que les condicions no siguin les òptimes pot haver propiciat que les tortugues facin menys postes. També es plantegen l’opció que alguns dels exemplars s’hagin quedat dins l’ou esperant un escenari més idoni.

Pluja i temperatura

Cufí detalla que les condicions idònies per sortir de l’ou són una terra humida fruit d’un “bon ruixat” que deixi entre 30 i 40 litres. “La terra es torna més tendra i la poden trencar fàcilment perquè, al cap i a la fi tenen unes ungles diminutes i han d’anar gratant poc a poc per sortir a la superfície”, remarca Cufí.

Aquestes pluges, que “habitualment” eren a finals d’agost o durant el setembre, feien que naixessin i, alhora, creixessin els primers brots tendres dels que després elles s’alimenten. “Hi ha hagut alguns ruixats, però no han sigut suficients”, assenyala.

El canvi en la climatologia, però, no només ha afectat els naixements sinó que fa temps que també té un impacte sobre el període d’hivernació d’aquesta espècie. “En principi no hauria de tardar, però és clar també portem una època que no sabem quan arriba el fred de debò i, a vegades, estem en ple novembre i els tortugues encara estan molt actives”, explica Cufí.

El tècnic considera que tots aquests canvis “han vingut per quedar-se”, tot i que també és possible que siguin cíclics. “El canvi climàtic ja és això: períodes de sequera extrema i petits episodis de molta precipitació”, afirma Cufí.

D’altra banda, assenyala que la temperatura és tant important per a aquesta espècie que en determina, fins i tot, el sexe. Quan la temperatura durant la incubació és inferior als 32 graus es formaran mascles mentre que si és superior, seran femelles. Per això, si la temperatura segueix augmentant podria provocar en els propers anys un augment de femelles entres els nous naixements.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia