Societat

societat

Els biòlegs Victor Ambros i Gary Ruvkun, Premi Nobel de Medicina 2024

L’acadèmia sueca distingeix el treball dels dos científics nord-americans pel descobriment del microARN i el seu paper en la regulació genètica

El premi Nobel de Fisiologia o Medicina d’aquest any ha estat concedit als biòlegs nord-americans Victor Ambros i Gary Ruvkun pels seus treballs sobre el descobriment del microARN, una nova classe de diminutes molècules d’ARN que desenvolupen un paper clau en la regulació genètica.

“La seva descoberta revolucionària en el petit cuc C. elegans va revelar un principi completament nou de regulació genètica, que va resultar essencial per als organismes multicel·lulars, inclosos els humans. Els microARN estan demostrant ser fonamentalment importants per al desenvolupament i el funcionament dels organismes”, assenyala la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències en el comunicat en el qual ha donat a conèixer el nom dels guardonats aquest dilluns i ha recollit Efe.

El treball d’aquests dos científics ha ajudat a explicar com funcionen els nostres gens dins del cop humà i com això dona lloc al desenvolupament dels diferents teixits en el nostre organisme.

Comprendre la regulació de l’activitat dels gens ha estat un objectiu important durant moltes dècades. Una regulació anòmala pot contribuir al càncer, la diabetis o l’autoimmunitat. En humans s’han detectat mutacions en gens que codifiquen microARN, causants d’afeccions com la pèrdua auditiva congènita i trastorns oculars i de l’esquelet.

“El Premi Nobel d’aquest any se centra en el descobriment d’un mecanisme regulador vital utilitzat en les cèl·lules per controlar l’activitat dels gens”, destaca el comunicat de la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències, que precisa que la informació genètica passa de l’ADN a l’ARN missatger (ARNm) mitjançant un procés anomenat transcripció, i d’aquí a la maquinària cel·lular per a la producció de proteïnes.

Victor Ambros, nascut el 1953 a Hanover, a l’estat de Nou Hampshire, i Gary Ruvkun a Berkeley, a l’estat de Califòrnia, el 1952, es van interessar per la manera com es desenvolupen els diferents tipus de cèl·lules. A finals dels anys 1980, Ambros i Ruvkun van ser becaris postdoctorals al laboratori de Robert Horvitz, que va rebre el Premi Nobel el 2002, juntament amb Sydney Brenner i John Sulston.

El Nobel de Medicina és el primer de la ronda d’aquests prestigiosos guardons, al qual seguiran els anuncis en els pròxims dies dels de Física, Química, Literatura, de la Pau i finalment el d’Economia, dilluns que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia