Societat

Societat

Mor Marià Castells, el col·leccionista de llibres de la Garriga

Comptava amb més de 55.000 llibres, 15.000 dels quals eren de cuina.

El col·leccionista Marià Castells Plandiura va morir el dia 29 de setembre, als 93 anys, segons ha informat El 9 Nou. Era net de Lluís Plandiura Pou (Barcelona 1882-1956), “el col·leccionista d’art més popular i més important de Catalunya abans de la Guerra Civil”, tal com el va definir el poeta i biògraf de Picasso, Josep Palau i Fabre.

Castells, que era garriguenc d’adopció, era doctor en psicologia clínica i en dret, i en paral·lel un dels bibliòfils més grans del país. La seva biblioteca comptava amb més de 55.000 llibres, 15.000 dels quals eren sobre cuina. Aquesta passió per col·leccionar llibres li ve des de ben petit, quan ja era un gran lector, segons va explicar en una entrevista feta l’any 2017 a Ràdio Silenci. En un principi la seva biblioteca era tan sols de literatura, sense mostrar especial interès en els llibres de cuina. Va ser arran d’una conversa amb un seu amic de Nova York que també és col·leccionista, que se li va encendre la bombeta amb els llibres de cuina. Ell li va fer veure que els llibres de més valor de cada llengua del món eren els de cuina, pel simple motiu que es compten amb els dits d’una mà els llibres de les edicions dels segles XV i XVI, ja que tot sovint, un cop fets servir, s’utilitzaven per encendre el foc. A tot això, s’hi va afegir el fet que un dels primers llibres de cuina d’Europa, és català. Es titula Llibre del Coch i és escrit pel mestre Rupert de Nola. El llibre, que va ser imprès el 1520, tot i que es calcula que va ser escrit el 1491, estava dedicat al rei Ferran I d’Aragó, que va ser rei de Nàpols entre el 1458 i 1494. D’aquesta manera, Castells va començar a obsessionar-se pels llibres d’aquesta temàtica.

L’any 2017 va escriure l’epíleg del llibre Lluís Planidura: el gran col·leccionista, publicat per La Garriga Secreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.