Societat

amèrica del sud

El Brasil desbloqueja X després que Musk hagi cedit i acatat totes les ordres judicials

El Suprem permet a la xarxa social tornar a operar després de 39 dies de prohibició en el país de l’Amèrica del Sud

La plataforma ha complert amb la demanda de tancar diversos perfils bolsonaristes i ha pagat la multa de gairebé cinc milions

El Brasil va aixecar aquest dimarts al vespre (hora catalana) la prohibició sobre la xarxa social X després que el seu propietari, el multimilionari Elon Musk, hagués donat el braç a tòrcer en la seva pugna amb el jutge Tribunal Suprem, Alexandre de Moraes. El magistrat va ordenar a l’Agència Nacional de Telecomunicacions del Brasil adoptar totes les mesures necessàries per restablir el servei de l’antic Twitter a tot el país, suspès el 31 d’agost passat, després que Musk, propietari també de Tesla i Starlink, hagués complert amb tots els mandats judicials.

La màxima instància judicial del Brasil va informar dimarts que la plataforma social havia complert amb les ordres de bloquejar nou perfils de l’òrbita de l’anterior president del país, l’ultra Jair Bolsonaro, acusats d’incitar a l’odi, pagar una multa de 28 milions de reials brasilers (uns 4,61 milions d’euros) i nomenar una advocada amb despatx físic com a representants legal de X en el país de l’Amèrica del Sud, amb més de dos-cents milions d’habitants.

El compliment de les ordres judicials suposen un fort revés pel magnat que durant setmanes s’havia negat a complir amb les ordres d’eliminar perfils i, després de rebre un ultimàtum per part de De Moraes, va anunciar que tancava l’oficial de la xarxa social al Brasil i que prescindia de la representació legal en el país, tot i les exigències de la llei brasilera.

A més, va acusar el jutge de l’alt tribunal de ser “un dictador amb toga” que amenaçava la llibertat d’expressió i es va unir a les demandes de Bolsonaro d’iniciar un procés de destitució contra el magistrat. Davant la negativa de Musk, la justícia brasilera va bloquejar X al Brasil, decisió que va enviar a milions de brasilers a la competència de la plataforma.

A final de setembre, però el magnat va fer marxa enrere en les seves provocacions, va nomenar un nou representant legal en el país i va acceptar eliminar el perfil. A més, també ha pagat la multa imposada per la justícia davant els seus incompliments legals. Un cop complides amb totes les ordres, el Suprem del Brasil ha permès a X tornar a operar en el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.