Societat

L'Audiència dóna per bona la filmació dels maltractaments de la comissaria de les Corts com a prova per al judici

L'enregistrament dels maltractaments de la comissaria de les Corts, en què es veuen quatre agents clavant cops a un detingut que els desafia en una sala d'escorcolls, és vàlid com a prova per al judici del cas. Ho ha decidit la secció setena de l'Audiència de Barcelona, que ha estudiat durant mesos el recurs presentat per l'advocat dels agents, Carles Monguilod.

El lletrat al·legava que la prova havia de ser declarada nul·la, perquè la gravació es va fer amb una càmera oculta i sense l'autorització ni el coneixement de cap jutge, ja que la decisió va ser presa per la direcció general de la Policia de la Generalitat, en una investigació interna que no es va fer extensiva a la fiscalia i els jutjats fins que no se'n van tenir el resultats, també exposats en una roda de premsa. Segons els arguments jurídics de la defensa, l'enregistrament vulnerava el dret a la intimitat dels detinguts que s'haguessin d'escorcollar en aquella sala, ja que la càmera grava contínuament, entrés qui entrés a l'estança.

Segons la interlocutòria, de la qual és ponent la magistrada Ana Ingelmo, és "indiscutible que, dins del procés penal, quan per aconseguir proves és necessari limitar els drets fonamentals, cal que es faci dins del procés penal i amb una resolució judicial degudament motivada". Tanmateix, Ingelmo creu que aquesta qüestió seria motiu per anul·lar la prova si s'hagués vulnerat el dret a la intimitat dels agents, que són els imputats. "En el supòsit que s'hagués vulnerat la intimitat de la víctima, la prova obtinguda per a la seva protecció no resulta nul·la", conclou la magistrada en una interlocutòria de quatre pàgines i mitja.

Finalment, doncs, el valor probatori de l'enregistrament "es determinarà en la sentència" que es dicti després del judici. Ara l'advocat presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional, però el procés no s'aturarà –és molt improbable que el TC el suspengui mentre estudia el recurs– i els quatre agents seran jutjats en els propers mesos. La fiscalia demana que els condemnin a cinc anys i nou mesos de presó. Mentrestant, els quatre mossos, que van ser suspesos de sou i feina l'abril del 2007, tornen a treballar des del gener passat, en destinacions apartades dels calabossos de les Corts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.