Societat

Rere la petja del turista

L’Ajuntament investigarà amb sensors al centre històric de Girona els fluxos de visitants

L’anàlisi dels circuits i les compres als comerços permetrà una gestió “professionalitzada” del turisme

Estudis de la UdG han analitzat què visiten els excursionistes al Barri Vell i la seva mobilitat per Temps de Flors

L’Ajuntament de Girona instal·larà sensors per analitzar els fluxos de visitants al centre històric de la ciutat. L’equip de govern ha obtingut fons europeus Next Generation que, a través del projecte Menja’t Girona, serviran per conèixer quins circuits fan els visitants i, alhora, permetran gestionar els espais més densificats.

Menja’t Girona és un projecte amb més de 80 accions i que puja a 4,2 milions d’euros, 3,4 milions dels quals arriben d’Europa. El projecte té com a finalitat buscar una destinació turística descentralitzada i sostenible. Inclou, entre altres iniciatives, una inversió de més de 400.000 euros per dotar de llums led l’entorn de les hortes de Santa Eugènia de Ter i de 58.000 euros per rehabilitar l’antic taller de la Marfà.

Una de les actuacions del programa, en l’eix número 3 (transició digital), fa referència a la “generació d’una eina tecnològica de gestió eficient de l’experiència turística i dels fluxos de visitants”. És l’actuació número 13, valorada en 47.956 euros i que inclou els esmentats sensors al Barri Vell. Saber per on circula la gent ajudarà a l’hora, per exemple, de donar autorització a activitats. “Si dones una autorització, has de saber si aquella hora i aquell dia són els millors o no. Fer-ho compatible tot i tenir una estratègia més coordinada en la gestió del turisme a la gironina, amb la nostra activitat i les nostres dades”, afirma la vicealcaldessa Gemma Geis (Junts). Per acord de junta de govern de divendres, l’Ajuntament ha contractat el servei de provisió de dades i la plataforma d’anàlisi.

De turisme i dels efectes del cicloturisme s’ha parlat els últims mesos amb col·lectius contraris molt actius a la ciutat. Per la regidora, la gestió del turisme passa per tenir informació. “Quan parlem de la gestió del turisme del futur, necessitem una gestió professionalitzada amb dades. No és que creem una alarma del turisme, sinó que, si l’hem de gestionar, necessitem informació d’aquest turisme. Amb aquesta professionalització, podrem marcar els equilibris que facin falta.”

Professors i investigadors de la Universitat de Girona (UdG) ja han publicat més d’un estudi analitzant el comportament dels turistes al centre històric. Així, una anàlisi del comportament dels visitants de l’any 2013 havia detectat, entre altres dades, que la catedral era l’espai més visitat –ho feia el 69% dels turistes–, per davant del passeig Arqueològic, l’església de Sant Feliu i dos trams de la muralla medieval (el nord i el central).

De tres a cinc punts d’interès

L’estudi comparava les dades amb una anàlisi feta el 2003 i que havia detectat que els visitants només visitaven, com a grans punts d’interès, la catedral, l’església de Sant Feliu i les cases del riu Onyar. El 2013, en canvi, s’hi afegien el passeig Arqueològic i la muralla. La visita passava d’incloure tres punts d’interès a incloure’n cinc. L’article es va publicar, el desembre del 2015, a la Revista Iberoamericana de Turismo (Ritur). Els autors van ser Núria Galí, Lluís Mundet, Esther Martínez-García i José Antonio Donaire. L’estudi del 2003 va ser “amb cronòmetre i gravadora” i seguint els visitants –recorda Galí– entre juliol del 2002 i setembre del 2003. El del 2013 es va fer amb GPS que es van donar a 1.268 turistes entre el gener i el desembre.

A banda dels sensors, l’Ajuntament de Girona també treballa en una altra licitació per analitzar els pagaments que facin els turistes a Girona. “Això ens permetrà tenir dades de compres i, per tant, més informació respecte al producte interior brut propi”, assenyala la regidora de Promoció Econòmica. A partir de les dades obtingudes, s’hauran d’extreure conclusions, cosa que podria fer algun grup de recerca de la UdG. Una iniciativa similar ja la va fer l’Ajuntament de Barcelona. L’ús dels dispositius permetria copsar a quina hora es compra, on i quina edat tenen les persones compradores. “Així podríem delimitar més l’impacte que té en l’economia de Girona i les polítiques públiques”, afirma la regidora.

3,4
milions
d’euros ha obtingut l’Ajuntament de Girona dels fons europeus Next Generation per al projecte ‘Menja’t Girona’.
14,75
minuts
de mitjana s’estaven els visitants als espais de descans de la plaça de la Catedral per Temps de Flors l’any 2018, segons un estudi fet per la UdG. És el període en els trams de menys gent i en dies laborables.
47.956
euros
és el cost de l’acció per mesurar els fluxos amb sensors per orientació turística al Barri Vell.

Espais de descans a la plaça de la Catedral

Tres investigadors de la UdG van analitzar el moviment dels visitants a la plaça de la Catedral de Girona durant l’edició de Temps de Flors de l’any 2018. Amb una càmera instal·lada a l’edifici de la Pia Almoina, la seu del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), i prenent imatges zenitals cada tres segons, l’estudi va constatar, entre altres coses, que els turistes estaven molt més en zones de descans que al bell mig de la plaça o en la via principal (el corredor format pel carrer de la Força i el portal de Sobreportes).

Amb dades de l’estudi, en les hores de més congestió els dies laborables, els visitants passaven, de mitjana, 2,2 minuts a la via principal; estaven 4,39 minuts al bell mig de la plaça (davant de les escales de la Seu) i arribaven a estar 18,05 minuts en els espais de descans, que serien les escales de la Casa Pastors, antiga Audiència de Girona. Aquests espais de relaxació també serien les cadires d’un popular bar de la mateixa plaça de la Catedral.

Els autors van agafar imatges de quatre dies, el primer cap de setmana de Temps de Flors (el dissabte 12 i el diumenge 13 de maig) i dos dies laborables. El tram considerat de més congestió va ser entre les 10.45 h i les 13 h (dies laborables) i entre les 11.45 h i les 14.30 h i les 15 h i les 17.30 h el dissabte i el diumenge analitzats. Els investigadors van ser Núria Galí, José Antonio Donaire i Barbora Gulisova, i el text va ser publicat a la revista Tourism Management Perspectives el 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia