Societat

societat

Josep Miàs reivindica la seva obra arquitectònica a Banyoles en el pregó

El reconegut arquitecte Josep Miàs ha obert aquest matí la Festa Major de Sant Martirià de Banyoles amb la lectura del pregó que ha tingut lloc al teatre municipal. Durant aproximadament una hora, Miàs ha ofert un pregó centrat en diversos aspectes: els seus primers 18 anys de vida a Banyoles, en els quals ha fet referència al dia a dia, als companys d’institut i als professors Erundino Sanz i Joan Solana. A continuació ha parlat de la seva etapa a Barcelona, ciutat de la qual diu que es va enamorar perquè li va permetre “canviar l’escala de pensament”, i on a l’últim any de carrera va tenir com a professor a l’arquitecte Enric Miralles, al que considera un mestre. “Va ser al persona que em va permetre de descobrir una manera diferent de mirar el món, i fer-ho a través de l’arquitectura”, ha destacat.

La projecció d’imatges ha tingut un paper important durant el pregó de Josep Miàs. I és que tal i com ha raonat, “és amb el dibuix amb el que millor m’expresso”. “Poques vegades sóc capaç de mantenir una conversa sense dibuixar. M’és impossible pensar sense dibuixar”, ha indicat. Miàs també ha repassat els diferents qualificatius que ha rebut com a arquitecte de projecció internacional i que caracteritzen la seva obra, entre els quals ha destacat els de “radical, creatiu, innovador, incasable, incombustible, inconformista i rebel”.

A la part final, Josep Miàs ha tornat a posar el focus en Banyoles, i ha fet un repàs d’algunes de les obres que hi ha fet. Si bé ha reconegut que “a Banyoles hi he construït poc, això és veritat”, ha afegit que “no em puc queixar, perquè he pogut contribuir en el disseny d’un espai públic increïble, un espai de tots, el barri vell de Banyoles”, una obra de la qual va dir que se sent especialment orgullós. I ha reivindicat la importància que els veïns es facin seu l’entorn urbà, cuidant-lo i mantenint-lo net. També s’ha mostrat optimista quant a iniciatives de futur i ha avançat que “farem un nou espai públic que pot transformar la ciutat, el passeig Indústria, un projecte que vol recuperar una part de la història”.

Aquest any, es dona la circumstància que Josep Miàs ha estat guardonat amb el Premi Banyolí de l’Any per votació popular, un reconeixement que, segons exposa l’Ajuntament, es va conèixer posteriorment a l’oferta perquè fes de pregoner de la Festa Major de Sant Martirià 2024.

Sobre aquesta situació, Sumem CUP Banyoles ha expressat el seu desacord. “Volem deixar clar que no tenim res en contra de l’arquitecte, sinó en la forma com s’ha gestionat la selecció del pregoner. Com a grup pensem que no ha estat l’adequada i així ho hem fet saber a l’alcalde i a la resta de portaveus”, ha manifestat el grup a través d’un comunicat. No obstant això, els regidors de Sumem CUP Banyoles han assistit al pregó.

D’altra banda, i just abans de l’acte d’obertura de les festes, una vintena de veïns del barri de Guèmol s’han concentrat davant del teatre municipal per reivindicar la rehabilitació de Can Cisó, segons ha informat Ràdio Banyoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia