Societat

SOCIETAT

Els busos turístics pagaran 4,95 euros a l’hora per estacionar a la ciutat de Girona

Girona tindrà per primer cop una taxa exclusiva per a les persones propietàries dels autobusos turístics que arriben a la ciutat. Els busos pagaran 4,95 euros per hora d’estada i fins a un màxim de 30 euros al cap del dia. El preu estarà inclòs en les ordenances fiscals, que s’haurien d’aprovar en un ple extraordinari d’aquí a nou dies, el divendres 25, el mateix dia del pregó d’inici de les Fires de Sant Narcís.

La mesura entrarà en vigor a partir del mes de gener, diu la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica, Gemma Geis (Junts). Es tracta de no caure en la turismofòbia –explica– i actuar “de manera proporcionada i justificada”. “És compatible defensar el model gironí i fer la gestió d’acord amb la realitat que tenim”, assenyala.

En aquesta línia de “gestió del turisme” hi hauria mesures com ara la limitació dels grups turístics guiats a un màxim de 25 persones i la prohibició de mostrar la ciutat fent servir un megàfon o altaveu, accions que s’aprovaran el mes que ve. Des del setembre, a més, la Policia Municipal sanciona els ciclistes que no baixen de la bici als carrers amb més congestió del Barri Vell: Bonaventura Carreras i Peralta, Força i Argenteria.

La taxa als busos ja s’aplica en altres ciutats d’Europa, incloent-hi Barcelona. Per Geis, és lògic que el consistori recapti aquests diners perquè l’autobús és una “manera notable” d’arribar a la ciutat i hi ha informes que assenyalen que hi ha turistes que només s’estan dues hores a la ciutat, explica.

Geis es refereix a un estudi que van fer els professors de la Universitat de Girona Núria Galí, Lluís Mundet, Esther Martínez-García i José Antonio Donaire, que van analitzar el circuit dels turistes al Barri Vell. Segons van detectar a través d’un seguiment amb GPS a 1.268 visitants del gener al desembre del 2013, la mitjana d’estada era de dues hores i 17 minuts (en el 74% dels casos) i els espais on més s’estaven eren Bonastruc de Porta (el Museu dels Jueus), amb 21:19 minuts, i l’església de Sant Feliu, amb 17 minuts.

La nova taxa serà possible pel nou equip de govern, que integrem Guanyem, Junts i ERC. En l’anterior mandat, Guanyem havia defensat la proposta, però aleshores Junts i ERC no hi van donar suport i van tombar la moció en el ple del febrer del 2022. Salellas defensava llavors la “redistribució de la riquesa” i enfortir “les finances públiques debilitades”.

Els diners dels busos s’afegiran als de la taxa turística, que cobren els establiments de la ciutat des que la Generalitat va implementar l’impost sobre les estades en establiments turístics, el 2013. L’any passat Girona va establir un rècord amb 437.552 euros per la taxa turística, una xifra que es podria superar aquest 2024. Geis afirma que els diners recaptats pel turisme serviran per fer activitats de promoció de la ciutat.

A tocar de la Copa

Actualment hi ha una zona d’aparcament per a busos a tocar del pàrquing de la Copa que funciona de nou del matí a nou del vespre. Va entrar en servei el març del 2023, després d’haver suprimit l’espai de Pedret, que molestava els veïns del barri. Sovint hi ha busos aparcats al pàrquing del pavelló de Fontajau.

LA XIFRA

30
euros
al dia pagaran com a màxim els busos turístics que facin estada a la ciutat de Girona, a partir del gener.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia