Societat

El comerç encara el pitjor hivern dels últims deu anys

Comerç

Els comerciants preveuen una campanya tardor-hivern complicada, perquè la previsió és de reducció de vendes després de deu anys de creixement continuat. La caiguda del consum s'ha traduït ja en una davallada del 5% de les vendes de la temporada primavera-estiu. Ni amb les rebaixes, que els han anat força bé, els botiguers han aconseguit quadrar números. "A les rebaixes s'ha venut, però amb uns descomptes que no serveixen per compensar el conjunt de la temporada", va resumir ahir el secretari general de la Confederació de Comerciants de Catalunya (CCC), Miquel Àngel Fraile.

Les rebaixes, que s'acaben dissabte, han significat un increment de vendes d'entre el 15% i el 20%, però el volum de facturació de la temporada estarà un 5% per sota del mateix període de l'any passat. Per Fraile, la caiguda del consum es fa evident amb fets com ara que a partir del 15 d'agost hi havia productes tèxtils rebaixats al 70%.

La situació ideal per al comerç seria que a partir d'ara baixessin les temperatures, perquè el gran problema de la primavera i els començaments d'estiu va ser que a més de la crisi i el fre psicològic que comporten les males notícies sobre la situació econòmica, la calor va arribar tard i no va incentivar l'adquisició de peces de vestir. El més castigat ha sigut el sector de la moda, amb un 20% menys de negoci, els mobles, amb un 40% menys, i els electrodomèstics, amb un 15% de davallada.

Fraile afirma que el fre del consum és psicològic en un 50%: "Hi ha famílies que han deixat de consumir per l'efecte psicològic, de tant sentir parlar de crisi, no pas perquè hagin perdut poder adquisitiu ni perquè els preus s'hagin elevat". La caiguda de vendes també s'ha agreujat perquè en alguns casos la banca ha restrigit el crèdit al consum. El secretari general de la CCC reclama a les administracions que busquin la manera d'impulsar polítiques de confiança i reduir els impostos perquè el consum es reactivi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.