viticultura
El vi novell, a punt per vendre’s a partir de Sant Martí
Els vuit cellers catalans que fan el primer vi de la temporada es presenten al Gastronomic Forum Barcelona
Els vuit cellers catalans que aquest any fan vi novell a Catalunya han presentat aquest matí en el Gastronomic Forum Barcelona, que se celebra al recinte firal de Montjuïc, els seus productes que, com és tradicional, es posaran a la venda per Sant Martí, el dia 11 de novembre. “Per Sant Martí es mata el porc i s’enceta el vi”, diu la tradició, i els vuit cellers que fan vi novell si alguna cosa segueixen és la tradició. “Des de l’època dels romans que a Catalunya es fa vi novell i, de fet, en aquella època era el més apreciat perquè els vins vells encara no els sabien conservar”, explica Rafael Pino, del Celler Masroig, del Montsant. Pino assegura que el vi novell “és el mes sincer de tots perquè no es pot vestir de res: és collir i fer”. I puntualitza: “Fa un mes aquests vins eren raïm. Acaba la collita i es fa però, és clar, s’ha de beure ràpid. La campanya comença l’11 de novembre i acaba per Reis”.
En la presentació del vi novell els viticultors l’han reivindicat com un element central de la cultura del vi del país. En aquesta campanya els vuit cellers han fet un total d’onze vins de diferents DO i sortiran al mercat unes 70.000 ampolles. El vi novell, tan propi del país, sempre s’ha celebrat però la tradició havia acabat una mica diluïda en cada territori. Des de fa set anys els viticultors de tot el país que en fan s’han organitzat per donar-li impuls, amb el suport de l’INCAVI. Des de fa set anys, doncs, cada any per Sant Martí (o pels volts) es feia una festa al Palau Robert de Barcelona per presentar a peu de carrer a la ciutadania aquests vins. Aquest any a la festa del Palau Robert, que es farà el 30 de novembre, se n’hi afegirà una altra que es farà abans a Reus, el dia 23 d’aquest mes
“El vi novell és el tancament d’un cicle. És el primer vi que es dona a tastar i és un retrat fidel del nostre territori”, ha explicat durant la presentació Josep Maria Tegidó-Mallar, de la cooperativa d’Espolla. I ha afegit: “Son vins que desprenen fruita, son frescos, recorden la verema que s’acaba de fer amb tota la diversitat de varietats que reflecteixen el territori”. I aquí Rafael Pino ha afegit: “Son els vins ideals perquè els tastin els nostres fills, encara que ara no es port això de donar vi als nens. Però una mica no fa mal i així els introdueixen en una tradició. Sempre s’havia fet i hauríem de recuperar-ho perquè son vins suaus i senzills, aptes per a tothom amb seny”. Pino ha recordat que els vins molt elaborats, que són els que avui tenen més prestigi “son vins més de tot l’any. Durant l’any busquem vins més complexos, però ara és el moment de disfrutar d’un vi que fa un mes encara el raïm era a l’arbre”.
Els elaboradors de vi novell que presenten vi aquest any són els cellers Carles Andreu, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant; Maset, de la DO Penedès; i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta.