L'esquí, la cara; els hotels, la creu
L'abundància de neu de qualitat omplirà les estacions d'esquí catalanes mentre que l'ocupació hotelera baixa al 60%
Aquesta Setmana Santa és com una moneda. I la cara serà per a les estacions d'esquí. Totes les estacions catalanes preveuen una gran assistència d'esquiadors gràcies als gruixos de neu que acumulen des de Nadal i que s'han vist incrementats en les darreres hores. De fet, aquest mal temps de darrera hora és l'únic però que tenen ja que ha fet que alguns turistes hagin marxat del Pirineu abans d'hora i pot fer que algun altre es repensi la destinació ja que aquesta Setmana Santa cau en abril i, per tant, competeix amb les destinacions de platja.
Allargar fins al maig
La presència desbordant de neu a les estacions catalanes –amb gruixos de fins a 350 centímetres a Vaquèira-Beret, 240 a Portainé o 230 a Vallter 2000– ha fet, fins i tot, que algunes es plantegin allargar la temporada que, inicialment, havia d'acabar aquest cap de setmana. Entre aquestes hi ha Boí-Taüll, que tancarà portes el 10 de maig, la Masella, que ho farà al maig però sense determinar encara quin dia, i Vaquèira-Beret o Vall de Núria, que ho faran el cap de setmana vinent. Les estacions d'esquí acostumen a contractar els treballadors per temporades tancades i per aquesta raó els és força difícil allargar temporades encara que, com va passar l'any passat, en una de força dolenta les millors nevades els arribin al final.
La crisi, als hotels
La creu de la Setmana Santa serà per als hotels. Ni en el cas de les estacions d'esquí es preveu una ocupació important. El president de l'Associació catalana d'Estacions d'Esquí i Muntanya (ACEM), Joaquim Alsina, va afirmar dimecres que tot i que «gairebé no es recorda una temporada com l'actual» ha augmentat el nombre d'esquiadors que pugen al matí i marxen a la nit. «Fins i tot», rebla Alsina, «n'hi ha alguns que vénen molt aviat i tornen a dinar a casa». Aquesta situació ha provocat que la previsió amb què treballen les diferents patronals del sector és que les ocupacions turístiques no arribaran a les de l'any passat i que s'acostaran, en la mitjana catalana, al 60%. D'aquesta manera, el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Juan Antonio Serrano, explicava dimecres que tot i que la previsió és que els establiments de muntanya arribin al 90% els dies de festa, la mitjana de la setmana serà del 50 o 60%. Serrano afegia que part de la davallada respecte a les dades de l'any passat es deu al fet que aquest any la Setmana Santa lluita amb les destinacions de costa però també amb la crisi. De fet, el president de l'entitat explicava que durant tot l'hivern la despesa en restauració ha caigut entre un 8 i un 10%.
Pel que fa a les comarques gironines, l'ocupació de Setmana Santa es preveu que sigui cap a un 15% inferior a la de l'any passat, segons dades facilitades per la Federació d'Hostaleria. Es calcula que estan oberts aproximadament el 60% dels hotels a la demarcació durant aquests dies. A la zona de la Costa Brava sud, la previsió d'ocupació és d'entre el 70 i el 80% i a la Costa Brava nord i centre, el nivell d'ocupació es calcula que oscil·li al voltant del 60 i el 75% en els quatre dies festius. A la ciutat de Girona, es preveu que l'ocupació serà del 40% de les places hoteleres durant tota la setmana i, concretament els quatre dies festius, del 10 al 13 d'abril, s'incrementarà fins al 65 i el 75%. A la Cerdanya, el sector hoteler espera una ocupació mitjana del 80% els dies festius. A la comarca del Ripollès, hi ha una previsió d'ocupació del voltant del 80% a partir de dimecres i fins dilluns.
Quant a la Costa Daurada, només el 77% dels hotels de Salou, Cambrils i la Pineda obriran les seves portes amb una ocupació prevista del 60%, cinc punts per sota de la de l'any passat. També s'espera que l'ocupació a la ciutat de Barcelona sigui inferior a la de l'any passat. La Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics preveu que l'ocupació hotelera a la ciutat arribarà al 75%, deu punts menys que l'any passat.
De la seva banda, la Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Rural preveu que l'ocupació de dijous a dilluns s'acosti al 85% i al 95% en el cas de les cases que es lloguen senceres.
LES DADES
La previsió de pluges fa que obrin les comportes dels embassaments
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es va veure obligada ahir a obrir les comportes de l'embassaments de la Baells, al Berguedà, en principi durant 24 hores, a causa de la previsió de fortes pluges. El pantà es troba al 95,7% de la seva capacitat i emmagatzema 104,7 hectòmetres cúbics. Fonts de l'ACA van explicar ahir que en les pròximes hores també es poden obrir les comportes dels embassaments de Sau i Susqueda, a la conca del Ter, que estan al 81,1% i el 97%, respectivament, si les pluges continuen. I, de fet, les previsions meteorològiques apunten a una Setmana Santa passada per aigua i amb fred. Les previsions concreten que avui serà un dia assolellat mentre que divendres tornarien les pluges. Concretament, el Servei Meteorològic de Catalunya indica a la seva plana web que les precipitacions arribaran al llarg de la tarda, i començaran per l'oest del país i s'estendran ràpidament per arribar pràcticament arreu del Principat. Tot i que les previsions a més llarg termini no són fiables, d'entrada es preveu que la situació anirà millorant, però molt a poc a poc, fet que provocarà que tant dissabte com diumenge hi puguin haver episodis de pluges o cel tapat. Les precipitacions poden provocar que els embassaments catalans augmentin encara més el seu nivell de reserves, que dimecres estaven en el més alt en els darrers 24 anys amb 615 hectòmetres cúbics d'aigua emmagatzemats.