Societat

Brussel·les renuncia als escàners que 'despullen' els passatgers als aeroports

Seguretat

La Comissió Europea rectificarà i retirarà la seva controvertida proposta d'instal·lar als controls de seguretat dels aeroports els escàners que permeten veure un passatger completament nu, els body scanners. El comissari de Transports i vicepresident de l'executiu comunitari, l'italià Antonio Tajani, ha optat per fer marxa enrere després que el Parlament Europeu denunciés que la tecnologia ona mil·límetre pot tenir "un impacte greu en el dret a la vida privada, el dret a la protecció de dades i el dret a la dignitat personal". La Comissió no tornarà a presentar la mesura fins després de les eleccions europees del juny.

Tajani ha acceptat finalment frenar els escàners corporals, després que les seves garanties per protegir la intimitat dels viatgers no han convençut els eurodiputats. La Comissió Europea havia assegurat que passar pel body scanner en cap cas seria obligatori, sinó que els passatgers podrien escollir entre deixar-se radiografiar per les ones electromagnètiques –que en menys de deu segons esborren la roba per comprovar si s'amaguen armes, explosius o drogues sota la roba interior o adherides a la pell– o ser escorcollats per un policia. Brussel·les també havia promès que les radiografies amb els passatgers despullats no es podrien emmagatzemar i serien destruïdes immediatament.

El Parlament Europeu va aprovar el 23 d'octubre –per 361 vots a favor, 16 en contra i 181 abstencions– una resolució que dóna tres mesos de termini a Brussel·les perquè investigui "científica i mèdicament les possibles repercussions per a la salut" dels passatgers que se sotmetin a aquest aparell, que costa uns 75.000 euros i que ja s'utilitza a Londres Heathrow i a Amsterdam Schipol. Els eurodiputats també van exigir a Tajani que s'avaluï "l'impacte econòmic, comercial i en termes de cost-benefici" d'aquesta tecnologia.

Finalment, però, la Comissió ha decidit desistir i no enfrontar-se al Parlament Europeu, com a mínim mentre no hagin passat les eleccions europees del juny que ve, així que no serà fins al 2010 que l'executiu podrà presentar una nova proposta. Així ho han assegurat fonts pròximes al comissari Tajani, i han advertit que mentre no hi hagi regulació comunitària, cada govern podrà escollir si instal·la escàners corporals o no en els seus aeroports.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.