Societat

Ara va de bo

Ha arribat l’hora de la veritat, almenys per als veïns del barri del Clot. La construcció del polèmic túnel del TGV que travessarà el centre de Barcelona ha deixat de ser una entelèquia per esdevenir ja una realitat. Ahir a les cinc de la tarda la Guàrdia Urbana tallava el trànsit al carrer Mallorca, entre Espronceda i Meridiana. Seran onze mesos d’obres per desviar els serveis d’aigua, gas, llum i telèfon, i de perforacions a Mallorca per preparar el carrer per quan li toqui el torn a la tuneladora, a l’agost de l’any que ve.

Tanmateix, els 5,6 quilòmetres de túnel entre Sagrera i Sants no seran una realitat fins d’aquí a quatre anys.
La cerimònia, de gran simbolisme perquè és l’inici d’una obra molt qüestionada, la van presidir l’alcalde accidental, Ricard Gomà, i el regidor de Mobilitat, Francesc Narváez. Tots dos es van traslladar al carrer Múrcia per supervisar el dispositiu del trànsit i per transmetre un missatge de tranquil·litat a un veïnat que no oblida l’accident del Carmel i es malfia de l’obra pública.
Durant tot el matí, treballadors d’Adif , de Parcs i Jardins i agents de la Guàrdia Urbana s’afanyaven a fer els últims retocs. Mentre el carrer Mallorca s’omplia de tanques i s’hi acabaven d’instal·lar els senyals de restricció del trànsit, al carrer Múrcia, que a partir d’ara canvia de direcció per assumir tot el trànsit de Mallorca, s’acabaven de pintar els carrils i es recol·locaven els semàfors.

La majoria de veïns i comerciants de la zona coincidien ahir a retreure a l’Ajuntament i a Foment la falta d’informació. “Ningú ens ha explicat res”, afirmava Florentino Cabanillas, de la farmàcia que hi ha a la cruïlla de Mallorca amb Biscaia. “Adif s’ha limitat a penjar un cartell als portals però a mi ningú m’ha explicat si podré sortir de casa meva i si podré aparcar el cotxe al pàrquing”, afegia Xavier Díaz, que sortia del supermercat Bonpreu i insistia que l’oficina d’Adif d’atenció al ciutadà ja hauria d’estar oberta.

Pèrdues econòmiques
Les repercussions econòmiques que aquesta obra suposarà per a un barri molt fluix des del punt de vista comercial preocupen molt, i també indigna el rebuig de l’administració a compensar les pèrdues que suposarà aquesta gran obra. L’encarregada de la gasolinera que hi ha a la confluència de Clot i Mallorca parlava d’incertesa. “Perdrem molts diners perquè la gent no vindrà expressament a posar gasolina aquí”, es lamentava. El mateix deia el propietari del restaurant La Cabaña del carrer Mallorca: “Comencen les obres i no en sabem res de res. Aquí no ha vingut ningú a dir-nos com ens afectarà”.

Ahir els veïns del carrer Múrcia tampoc estaven gaire contents perquè ara passaran pel seu carrer uns 20.000 vehicles diaris. “Abans era un carrer molt tranquil i ara no pararan de passar cotxes”, es lamentava la Pepita Bernal. “Sí, però pitjor ho tindran els de Mallorca”, afegia una altra veïna, que es preguntava com s’ho farà per creuar a l’altra banda per recollir els seus néts a l’escola.

Tot i que algunes plataformes veïnals han criticat que les obres comencin en ple agost per estalviar-se protestes, Narváez insistia que la tria de la data només tenia un objectiu: “Quan la gent torni de vacances, ja estaran acostumats als canvis”. I pel que fa a la resta de repercussions que les obres tindran entre els veïns, només un consell des del consistori: “Dosis de comprensió”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Víctimes d’abusos a l’església demanen que no s’atorgui la medalla d’or a Montserrat

barcelona

El port de Tarragona posa en marxa una dessaladora

Tarragona
educació

El 80% de les famílies de les Balears trien l’escolarització en català a infantil

barcelona
Medi ambient

Acord per construir una nova depuradora a la comarca del Baix Ebre

Paüls
medi ambient

Presenten una moció per promoure l’ús d’energies renovables

figueres
Medi ambient

El subministrament d’aigua de la dessalinitzadora del Port de Barcelona es contractarà fins almenys el 2030

Barcelona
societat

Denuncien una agressió a una funcionària a la presó de Mas d’Enric

El Catllar
política

Demanen que s’avisi amb temps els veïns quan es fan tractaments fitosanitaris

vidreres
judicial

Absolen l’acusat d’agredir sexualment una noia per falta de proves

empuriabrava