Societat

El canvi climàtic dispara una dotzena de malalties mortals

Medi ambient

Experts en temes de salut de la Societat per a la Conservació de la Vida Salvatge (WCS, en anglès) van presentar ahir en el Congrés Mundial de la Naturalesa que se celebra a Barcelona un estudi amb dotze exemples de malalties mortals que es poden estendre a diferents regions del planeta com a conseqüència del canvi del clima.

"L'expressió canvi climàtic s'associa habitualment al desglaç dels pols i l'augment del nivell del mar, però tant o més important que això és la nova distribució d'agents patògens a causa de l'escalfament global o els canvis en les precipitacions", explica Steven E.Sandeerson, president de la WCS.

El vicepresident de l'entitat, William Karesh, va destacar que la millor manera de defensar-se davant la nova amenaça sanitària és organitzar una ofensiva científica controlant la fauna salvatge per poder detectar com aquestes malalties s'estan desplaçant en diferents regions del planeta. Aquest seguiment de les malalties considerades fins ara com a exòtiques o emergents permetrà al professionals de la salut preparar estratègies per reduir-ne els efectes sobre la salut humana i sobre el medi ambient.

Els experts del WCS han batejat la seva llista de malalties com la dotzena mortífera. El rànquing destaca malalties que s'han fet famoses arreu del món durant els últims anys com la grip aviària, l'Ebola o la febre de la vall del Rift. També s'inclouen epidèmies conegudes des de fa segles i que ara poden tornar a ressorgir, com la pesta (causada pel bacil Yersinia pestis), la tuberculosi, la febre groga i la malaltia de la son. D'altra banda, els experts esmenten problemes sanitaris singulars: d'una banda, l'increment de paràsits intestinals i de la pell (que en realitat són diverses espècies de nematodes) i l'impacte sobre la salut que poden tenir les denominades marees vermelles, és a dir, la proliferació sobtada d'algues que produeixen toxines que poden arribar a ser mortals.

La llista de problemes de salut que es poden estendre a causa del canvi climàtic es completa amb la babesiosi, una malaltia greu produïda per protozous del gènere babèsia, transmesa dels animals a l'home mitjançant les paparres. La babesiosi origina un quadre d'anèmia hemolítica aguda o crònica que pot arribar a ser mortal, i la malaltia de Lyme, una infecció bacteriana causada per l'espiroqueta Borrelia burgdorferi i transmesa sovint per la picada de paparra.

Els experts de la WCS van destacar l'estreta relació que sovint existeix entre la salut dels animals salvatges, la destrucció dels seus hàbitats naturals i les infeccions de malalties d'origen animal en els humans. Així, molts dels processos del canvi climàtic provoquen canvis geogràfics en espècies animals que entren en contacte amb els humans, cosa que facilita els contagis.

Karesh va indicar que es coneixen els principals patògens que estan emigrant de zones a causa del canvi climàtic, però va reconèixer que encara es disposa de poca informació sobre l'impacte que poden tenir sobre la salut humana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un nou sistema per suplir les mamografies, a prova a Vall d'Hebron

Barcelona

L’autisme en positiu

Girona

Ja són 200 estudiants excel·lents amb pocs recursos econòmics els qui accedeixen a la universitat amb les beques de grau de la Fundació “la Caixa”

SOCIETAT

En favor de Caterina, acusada de bruixeria

Barcelona

Comencen les obres del primer cohabitatge cooperatiu per a gent gran

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Societat

Mor l’empresari mallorquí Rafael Moyà

SERVEIS

Salut aixeca les restriccions a Vallirana per l’episodi de terbolesa de l’aigua

Vallirana
Societat

Mor Jaume Torras, historiador referent de l’origen de la industrialització

SOCIETAT

Sancionen TMB per infringir la llei en els plans d’igualtat i els protocols d’assetjament

Barcelona