Societat

Acord universitari per obrir un procés de debat que posi fi a les tancades als campus

La Conferència General del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), màxim òrgan de participació i coordinació de la comunitat universitària del qual formen part la comissionada d’Universitats, els rectors i els presidents dels consells socials, va aprovar ahir una declaració que obre una porta a la sortida del conflicte originat arran de les tancades d’estudiants en diverses facultats i espais de la Universitat de Barcelona (UB) i l’Autònoma (UAB) contra el procés de Bolonya.

En la declaració es recull el compromís de “les parts implicades de la comunitat universitària” de “recollir les voluntats” de tots els col·lectius que la integren (alumnes, professors i PAS), després “d’un procés de diàleg i debat públic”, tal com reclamen els estudiants tancats. Aquestes voluntats es vehicularan a través de “diversos tipus de consulta”, en aquest curs.

Finalment, les parts implicades es comprometen també a “aplicar, a efectes pràctics”, els resultats que es desprenguin d’aquestes consultes, sempre que tinguin cabuda dins del marc legal, és a dir, el marc que preveu la implantació de l’espai comú europeu.

Segons va explicar la comissionada, Blanca Palmada, la declaració, de només quatre línies és fruit de “l’acostament” que s’ha produït amb els estudiants arran de les converses que els últims dies hi han mantingut tant els rectors afectats com la mateixa comissionada, per la qual cosa els responsables universitaris confien que en els pròxims dies es tradueixi “en un canvi de la realitat actual” que estan vivint aquestes universitats.

Canvi d’actitud
En funció de l’actitud que a partir d’ara prenguin els estudiants tancats, Palmada va insinuar que es podria entrar a considerar la proposta d’expulsió de més d’una vintena d’estudiants de l’Autònoma per l’ocupació violenta del campus la primavera passada.

“Estem oberts a debatre-ho tot”, va indicar Palmada i a “explorar noves vies de participació de tots els col·lectius que integren la universitat” per millorar el procés. La comissionada va indicar que, si bé no es planteja en cap cas una marxa enrere, no es tanca la porta a què hi pugui haver alguna “moratòria” en l’aplicació d’algun aspecte concret.

Fins ahir , alguns centenars d’estudiants continuaven tancats a l’edifici històric i a les facultats de Pedagogia, Biologia i Física de la UB, mentre que a l’Autònoma les tancades afectaven les facultats de Lletres, Psicologia, Ciències de la Comunicació i Ciències de l’Educació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.