Societat

La premsa francesa repesca la visita del Dalai Lama per defensar posicions sobre el Papa

La visita del Papa Benet XVI a París ha revifat el debat sobre la laïcitat a l'Estat francès. Aquests dies, mentre el papa oficia misses multitudinàries i rep tots els honors d'un cap d'estat en visita oficial, l'oposició socialista i grups de protestants carreguen contra el discurs sobre la "laïcitat positiva" que el president francès va pronunciar el presència de Benet XVI. 

Els qui consideren excessiu el tracte que està rebent el papa denuncien que Sarkozy té dues vares de mesurar la laïcitat, ja que es va negar a rebre el Dalai Lama aquest mes d'agost, que va ser a França en visita oficial durant dotze dies. El líder tibetà es va entrevistar amb l'esposa del president, Carla Bruni, i també amb líders de l'oposició. Oficialment, el govern xinès havia advertit el cap d'estat francès de les conseqüències nefastes d'una  hipotètica trobada per a les relacions bilaterals entre els dos països.

El diari conservador Le Figaro aprofita un editorial per defensar aferrissadament el president d'aquestes crítiques, i recorda al Partit Socialista Francès que ha entrat en una gran contradicció quan ara denuncia la revolada que s'ha donat a la visita del Papa i a l'estiu exigia justament que el Dalai Lama rebés un tracte de cap d'estat. El diari sentencia que els qui ara critiquen l'actitud de Sarkozy "practiquen el zàpping ideològic" i que estan socialment descol·locats per la recepció massiva que ha tingut Benet XVI a la capital francesa.

Per la seva banda, Le Monde dóna veu als més crítics amb aquesta visita i publica un article d'una associació protestant que denuncia que l'Estat pretengui imposar la idea que "tots som papistes". També publica una enquesta per als seus lectors en què es pregunta el per què de la "desafecció permanent cap a l'Església" dels francesos. Aquesta publicació també ofereix un extens reportatge sobre la història de les relacions entre l'estat francès i el Vaticà.

El diari comunista l'Humanité dedica l'editorial a la crisi econòmica i la política de Sarkozy de seguir endavant amb el seu pla de reformes. La cobertura informativa dels actes oficials del papa és inexistent, però ofereix una entrevista amb Fiammetta Venner, autora del llibre Els nous soldats del Papa, en què analitza el paper creixent de l'Opus Dei i els Legionaris de Crist en l'ideari del Vaticà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.