Societat

El Papa, amb la "laïcitat positiva" de Sarkozy

El Papa va iniciar ahir la seva primera visita a França, on va ser rebut amb tots els honors pel president Nicolas Sarkozy i la seva esposa Carla Bruni, que el van acollir a l'aeroport parisenc d'Orly i el van acompanyar fins a l'Elisi, on s'havia organitzat una gran recepció de benvinguda. Sarkozy i Benet XVI van pronunciar-hi discursos conciliadors i calorosos que pretenien confirmar l'inici d'una nova entesa entre el Vaticà i l'Estat francès, aferrat a una laïcitat intocable des de l'any 1905.

Enmig d'un context de bona sintonia, Sarkozy va tornar a pronunciar-se a favor de l'emergència d'una "laïcitat positiva", terme que ja havia llançat al gener durant la seva visita al Vaticà, que advoca per un Estat separat de l'Església però obert "al diàleg, a la tolerància i al respecte" cap a les diferents religions. "Seria una bogeria privar-nos-en, així com una falta a la cultura i el pensament", va afirmar ahir.

El cap d'Estat va tornar a assumir ahir "les arrels cristianes de França", tot i que va apuntar que "això no impedeix que els compatriotes musulmans puguin viure la seva religió en igualtat de condicions".

Adéu a la desconfiança
Mitja hora després, Benet XVI pronunciava un discurs de contingut molt similar. "La desconfiança del passat s'ha transformat en un diàleg serè i positiu que es consolida cada vegada més", va agrair a Sarkozy, molt més benèvol amb el Vaticà que Mitterrand i Chirac. El Papa va adherir-se explícitament a la noció de laïcitat positiva. "Estic profundament convençut que és necessària una nova reflexió sobre l'autèntic sentit i la importància de la laïcitat", va expressar.

Una estona abans, Benet XVI havia explicat als periodistes que l'acompanyaven a l'avió que el portava a París que "la laïcitat no és contradictòria amb la fe, sinó que la fe és fruit d'una laïcitat sana".

El Papa va tenir paraules amables amb la societat francesa. "Estimo França, la cultura francesa i l'art francès", va dir. Després va pronunciar un discurs davant de personalitats del món de la cultura i va protagonitzar un bany de masses a Notre-Dame. Demà oficiarà una missa multitudinària als Invàlids, abans de continuar el seu pelegrinatge cap a Lourdes.

La visita ha estat interpretada com un intent de fer reviure la religió catòlica en territori francès, on sembla haver perdut un pes substancial en els últims anys. Segons un sondeig aparegut ahir, un 74% dels francesos no creuen que el catolicisme tingui cap influència en la societat. Durant el 2007, els fills nascuts de pares no casats van assolir el 52% del total, superant per primera vegada els nens concebuts dins del matrimoni. L'any 1981, el percentatge no passava del 8%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.