L’Ajuntament de Girona accepta la mediació amb la família del nen que es va precipitar d’un mur a la plaça U d’Octubre
L’Ajuntament de Girona ha acceptat aquest matí la mediació amb la família del nen que es va precipitar pel forat d’un aparcament a la plaça U d’Octubre de Girona, segons informa l’agència ACN. A partir d’ara, les dues parts tenen dos mesos per intentar un acord que eviti anar a judici. L’accident va passar el 2021, quan el nen tenia 8 anys. Arran de la caiguda, va patir un traumatisme cranioencefàlic i li han quedat seqüeles. La mare, Georgina Rieradevall, explica que la mediació “humanitza” el procés, ja que dona l’oportunitat de debatre la controvèrsia de tu a tu amb el consistori i poder explicar com se sent. El tinent d’alcaldia Sergi Font diu que hi ha “voluntat d’escoltar” però també precisa que, segons els informes tècnics, la responsabilitat “no recau” en l’Ajuntament.
L’accident a la plaça U d’Octubre va passar el 3 de maig del 2021 a la sortida de l’escola. El nen, que aleshores estudiava segon de primària al col·legi Eiximenis –situat al costat de la plaça– estava jugant i va voler asseure’s en un dels murs de l’entrada per a vianants que hi ha a l’aparcament subterrani.
L’infant es va desequilibrar, va caure al buit i va poca de cap contra el replà de l’escala. Arran de l’accident, va haver d’ingressar a la UCI, ha perdut gairebé un 40% d’audició en una orella i segueix tractament amb un neuropsicòleg perquè se li va alterar el comportament.
La família va demandar l’Ajuntament de Girona i li reclama 48.600 euros d’indemnització. Sosté que la responsabilitat, en aquest cas, és del consistori. Entre d’altres coses, perquè després de l’accident i arran de la pressió feta per l’AFA de l’escola, un informe municipal va detectar sis punts de la plaça on calia actuar-hi, perquè no complien amb la normativa actual d’alçades de barreres i de protecció de desnivells. Un dels punts de la plaça –formada essencialment de formigó– que es va protegir va ser el mur per on es va precipitar l’infant. Tant aquí com en d’altres llocs, a l’octubre del 2022 s’hi van instal·lar diverses tanques metàl·liques.
La família va obrir la via judicial contra l’ajuntament ara fa gairebé un any, després que el consistori li desestimés una reclamació de responsabilitat patrimonial. La mare, Georgina Rieradevall, però, reclamava a l’Ajuntament que s’assegués a negociar, a través de la mediació, per evitar passar per un judici “dolorós”.
Aquest matí, i a instància de la família, el Jutjat Contenciós Administratiu 1 de Girona –que porta el cas– ha convocat les parts per explorar aquesta via. A més de Rieradevall, han entrat a la sala de vistes el tinent d’alcaldia de Transició Ecològica i Transformació Urbana, Sergi Font, en nom de l’Ajuntament, i representants de la companyia asseguradora.
Humanitat vs. informes
Després de debatre les postures, l’Ajuntament de Girona ha acceptat el suggeriment del jutjat i s’ha avingut a obrir un procés de mediació amb la família. Deixant clar d’entrada, això sí, que segons els informes tècnics de què disposa el consistori, la responsabilitat de la caiguda no recau en l’Ajuntament. “La nostra voluntat és poder escoltar i entendre l’altra part, per poder veure de quina manera es pot resoldre el cas”, ha dit Sergi Font.
El tinent d’alcaldia admet que la mediació és “més propera a la ciutadania” i evita, en un principi, que sigui el jutjat qui hagi de resoldre. Sergi Font, però, també subratlla que haver-la acceptada no pressuposa que l’Ajuntament hagi d’assumir una indemnització.
“Humanament, compartim la petició de la família; però administrativament, el consistori entén que ha complert en tot moment”, diu Font. “Per desgràcia, l’Ajuntament no té la capacitat ni l’obligació de garantir que ningú prengui mal quan surt al carrer; per tant, volem ser en aquest procés de mediació perquè hi creiem, i escoltar la família, però també deixant clara la nostra postura inicial”, subratlla.
Dos mesos de termini
A partir d’ara, s’obre un termini de dos mesos, durant el qual el procediment es deixa en suspens, per veure si les dues parts tanquen un acord (que haurà de segellar el jutge). La mare del nen agraeix que la postura de l’ajuntament hagi estat la d’avenir-se a parlar, perquè “dona humanitat” i li permetrà poder debatre la controvèrsia de tu a tu i explicar com se sent, més enllà de la fredor d’una sala de vistes.
“Intentarem apropar postures; és un pas molt positiu”, ha dit Georgina Rieradevall. “Els ciutadans tenim dret a parlar i posar cara a l’administració, i més en aquest cas en què hi va haver una caiguda tan forta que el meu fill quasi hi perd la vida”, afegeix.
L’advocat de la família, Josep Vicenç Bitrià, explica que ells ja partien de la premissa que la mediació era “desitjada” perquè “pot aportar una solució” al cas. “Teníem el dubte de quina era la posició que adoptaria l’ajuntament, i afortunadament s’hi ha avingut”, ha precisat el lletrat.
Bitrià també ha explicat que els informes pericials d’una banda i l’altra “pertanyen al debat jurídic”. “Però l’objectiu ara és centrar-se en la mediació; si l’Ajuntament de Girona no l’hagués acceptada, hauria estat una postura lletja i indigna, però per fortuna ara tenim llum verd al semàfor per engegar el diàleg, amb la voluntat que la mediació arribi a bon port”, ha conclòs.