Masquef celebra l’acord que avala els “desallotjaments immediats”
L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, celebra l’acord dels magistrats de l’Audiència de Girona que avala els “desallotjaments immediats” sense que la policia necessiti autorització judicial. Masquef valora que s’imposi “el sentit comú” perquè “una entrada en un domicili que no és el teu és un delicte”. L’alcalde ha anunciat que l’Ajuntament i la Guàrdia Urbana actualitzaran el protocol d’actuació davant les ocupacions i que també editaran una guia dirigida a comunitats de veïns i particulars per poder anticipar-se quan se’n detecti algun cas. A més, Masquef posa en relleu que “es pugui dir alt i clar que un propietari no ha de pagar la festa als ocupes”, perquè l’acord recull que els amos no estan obligats a mantenir els subministraments.
Primera reacció municipal després de l’acord de l’Audiència de Girona que avala els desallotjaments exprés en els casos d’ocupacions il·legals sense que calgui l’autorització judicial. El text, signat pels set magistrats de les seccions penals, recull que “en la mesura del possible, abans no passin 24 hores de l’ocupació, els cossos policials poden i han de desallotjar els ocupants” sense el consentiment del jutjat.
L’acord també recull que els agents han d’identificar els ocupes, aixecar acta dels danys que es puguin haver comès a la propietat, i adjuntar-ho tot en una acta que s’ha d’enviar al jutjat. A més, precisen que el propietari “no té l’obligació de mantenir d’alta els subministraments” de les finques ocupades.
“Celebrem que les interpretacions de les lleis serveixin per connectar amb la realitat i els problemes de la ciutadania, amb les batalles que tenim molts ajuntaments a peu de carrer”, ha afirmat Masquef. En referència a les ocupacions, l’alcalde recorda que, precisament, els veïns demanen que els ajuntaments “siguem capaços de donar respostes als problemes” i per això subratlla que, l’acord permet que “la policia pugui actuar i resoldre una entrada il·legal d’un habitatge amb un desallotjament immediat emparat per la legalitat”.
L’Audiència de Girona clarifica que el termini de 24 hores abasta aquelles ocupacions que constitueixen un delicte lleu d’usurpació de béns immobles. Són aquelles que es fan en un habitatge que té un propietari, però que no és ni domicili habitual ni segona residència (perquè en aquests casos, el delicte és el de violació de domicili).
Actualitzar el protocol
Jordi Masquef ha anunciat que l’Ajuntament de Figueres i la Guàrdia Urbana actualitzaran el protocol i l’operativa d’intervenció cada vegada que es cometi un d’aquests casos, d’acord “amb les noves instruccions que rebin del partit judicial”.
A més, l’alcalde també ha avançat que el consistori editarà una nova guia informativa per a la ciutadania “en contra les ocupacions il·legals”. Serà un document que s’adreçarà a comunitats de veïns, i també a particulars, perquè sàpiguen com prevenir i actuar davant aquests casos.
“No pagar la festa”
Masquef també ha fet incís en un altre dels apartats que aborda l’acord de les seccions penals de l’Audiència. En concret, aquell que recull que el propietari de la finca ocupada “no té l’obligació de mantenir l’alta dels subministraments” i que el tall “en cap cas pot considerar-se un delicte de coaccions”.
Aquí, l’alcalde de Figueres celebra que “es pugui dir alt i clar que un propietari no ha de pagar la festa, l’aigua, la llum ni el gas als ocupes”. “Que es puguin diguin les coses pel seu nom perquè una entrada en un domicili que no és teu és un delicte, abans, ara i sempre. En cap cas un propietari pot ser perseguit ni qüestionat per voler recuperar el seu habitatge”, ha subratllat Masquef.