Les altres mones
L'augment de la demanda de mones per a celíacs i diabètics ha fet disparar la varietat dels típics pastissos de Pasqua
Des de la mona més tradicional, passant pels típics ous de Pasqua de xocolata (negra o blanca) fins a les mones de llaminadures, tot sense gluten. Entre totes aquestes varietats pot ara per ara triar un celíac si no es vol perdre la mona. I és que la demanda de mones per a celíacs des de fa uns anys ençà ha fet augmentar-ne considerablement la varietat.
La celiaquia provoca que l'afectat reaccioni negativament a la ingesta de gluten, que és una proteïna que es troba al blat, a la civada, a l'ordi i al sègol. A un celíac la ingestió de productes amb gluten li provoca lesions a les vellositats del budell prim, que és l'encarregat d'absorbir els nutrients dels aliments que s'ingereixen. És per això que requereixen un tipus de mona especial i cada vegada és més habitual trobar-ne en pastisseries, forns i botigues especialitzades. El procés d'elaboració d'una mona per a celíacs ha de complir uns requisits per a la seguretat dels consumidors. Tots els estris que s'usin per fer aquest tipus de mones han d'estar aïllats i han de ser usats únicament i exclusivament per fer mones per a celíacs. Segons Joan Rovira, pastisser de la pastisseria Rovira de Tarragona i Cambrils, «una mona per a celíacs es pot contaminar només amb l'ambient». Tot aquest procés en fa augmentar el preu, tot i que, segons Rovira, avui per avui la farina per a celíacs «no és tan cara com ho era fa uns anys, i només són un 10 per cent més cares que les convencionals». A la pastisseria, en Joan va començar venent aquestes mones fa uns deu anys i perquè uns clients habituals li ho van demanar. Des d'aleshores, i per encàrrec, no ha parat de fer-ne. Tot i que no porten gluten, segons Joan Rovira, «el gust és pràcticament igual que el d'una mona convencional».
La varietat de les mones per a celíacs ha augmentat durant els últims anys. La Montserrat Gorgori, de la pastisseria Cal Figuet de Riudecanyes, n'elabora de xocolata, de crema i de mantega. A Cal Figuet fa setze anys que fan mones per a celíacs i, segons Montserrat Gorgori, «des de fa uns quatre anys hem notat un augment de la demanda». Com en Rovira, van començar a elaborar-ne especialment per uns clients habituals. Avui, molta gent d'arreu de la comarca va expressament a Cal Figuet a comprar la mona.
I també es poden trobar els típics ous de Pasqua de xocolata sense gluten. Als supermercats Raval de Reus fa uns quatre anys que en venen i, segons diuen des d'aquest establiment, «se'n venen força». I de mones per a celíacs se'n fan fins i tot de llaminadures, com és el cas de la pastisseria Carmen 2 de Tarragona, que fa un any que venen pastisseria variada per a celíacs i no els falten clients.
Els productes de pastisseria per a celíacs són cada cop més variats. Es poden trobar des de croissants fins a palmeres de xocolata blanca, passant pel crocant compost de sucre i ametlla. Això sí, el preu és força més elevat. Segons Montserrat Fité, de l'esmentada pastisseria Carmen 2, «unes magdalenes per a celíacs tenen el doble de preu que les normals». Per exemple, sis unitats de croissants petits per a celíacs costen uns sis euros en aquesta pastisseria, mentre que els convencionals tenen un preu aproximat de dos euros, segons l'establiment.
Ous i mones sense sucre
Els diabètics, igual que els celíacs, tampoc troben gaires impediments avui dia per poder menjar la típica mona. A Tarragona, la pastisseria Sanromà –a la imatge– fa tres anys que elaboren ous de xocolata sense sucre, i a diferència de les mones per a celíacs, l'avantatge és que el procés d'elaboració no és tan feixuc. Senzillament, es fa servir una xocolata amb un percentatge elevat de cacau i sense cap tipus de sucre, ni tan sols sacarosa. A partir d'aquí, el procés d'elaboració és el mateix que el de qualsevol altra figura de xocolata.
Però David Sanromà explica que només fan ous de xocolata «perquè hi ha molt poca demanda de mones sense sucre». És per això que de moment no elaboren pastissos de Pasqua aptes per a diabètics, «ja que això comportaria una nova línia de producció i no hi ha demanda suficient per posar-la en marxa», declara Sanromà. No obstant això, cada any elaboren una trentena de figures de xocolata sense sucre, encara que ningú les encarregui. Sanromà assegura que, tot i que reduïda, «hi ha una clientela fidel que ve a comprar expressament cada any els ous o les figures de xocolata sense sucre, tot i que de la trentena ben just en venem la meitat».
A la pastisseria Carmen 2, de Tarragona, sí que es poden trobar els típics pastissos de Pasqua de trufa o de nata per a diabètics. Però segons diuen en aquesta pastisseria no només les compren els diabètics sinó que molta gent s'anima a comprar aquestes mones sense sucre.