La direcció general de Justícia va atendre 579 joves de la demarcació l'any 2008
A més del 30% d'aquests joves se'ls va acabar aplicant una mesura judicial de règim obert, i en menys mesura de règim tancat
El Departament de Justícia de Catalunya, i més concretament la direcció general de Justícia Juvenil, va atendre a la demarcació de Tarragona durant l'any 2008 un total de 579 joves del territori. En el conjunt de Catalunya, aquesta xifra és bastant més elevada, i augmenta fins als 7.405 joves, cosa que significa que els joves de Tarragona només representen el 7,8% del total de menors atesos per aquesta direcció general.
Ara bé, tal com explicaven fonts del mateix departament, el fet que hagin estat atesos no significa que també hagin estat condemnats. És possible que en el procés judicial que se'ls hagi practicat, la sentència els hagi estat favorable. De fet, en el cas de Tarragona, dels 579 joves atesos, 177 van ser condemnats, cosa que representa que més d'un 30% dels joves dels quals es fa càrrec Justícia al Camp i l'Ebre acaben sent condemnats a alguna mesura especial. Aquesta dada no canvia gaire en l'àmbit de tot Catalunya, ja que la xifra es reprodueix amb una petita tendència a la baixa: a un 27,22% dels menors dels quals el departament ha tingut cura a tot el país se'ls acaba aplicant una pena.
La condemna que es pot imposar a un jove pot ser o bé l'internament o bé l'execució d'algun programa de mesures en règim obert. Els professionals que s'han de fer càrrec de portar a terme la condemna dictada pel jutge estructuren la intervenció amb el jove en quatre fases concretes: la prèvia, la inicial, la de seguiment i la final. Tot aquest procés està pensat perquè el jove, en finalitzar-lo, no reincideixi i s'hagi integrat amb normalitat en la societat. Cada cas el segueix, com a mínim, un tècnic professional que es converteix en un punt de referència per al menor o jove, i que és qui li va marcant uns objectius en les activitats que se li hagin assignat com a mesura judicial. Hi ha un total de cinc mesures judicials en règim obert.
Programa de convivència amb una altra persona, família o grup educatiu.
Assistència a un centre de dia.
Prestacions en benefici de la comunitat.
Permanència de cap de setmana al domicili.
Realització de tasques socioeducatives.
Tractament ambulatori.
Llibertat vigilada.
Mesures amb internament.