Societat

Un Nadal sense indigestió

Salut

Un dia és un dia, però, a la pràctica, quan es tracta de les festes de Nadal, els excessos davant la taula sovint s'allarguen dia sí, dia també durant tot un mes. Tot comença a mitjans de desembre, amb els sopars d'empresa, d'amics, de companys del gimnàs o de classe... A partir d'aquí, comença un no parar fins a escurar les últimes restes, ja passat Reis. Però gaudir d'àpats saborosos i atractius, sense abandonar la tradició, no vol dir necessàriament fer menús hipercalòrics ni tampoc cometre abusos. Algunes formes de cuinar o l'ús de determinats ingredients poden ajudar a sobreviure al Nadal.

"No es qüestió de preocupar-nos per aquell quilo que hem guanyat durant les festes, però sí que convé aprofitar els dies que no són festius per compensar una mica els excessos", afirma Elena Roura, responsable del departament de salut i hàbits alimentaris de la Fundació Alícia. Els àpats de Nadal tenen un component tradicional, simbòlic i emocional que s'adiu poc amb la moderació i l'austeritat. El cert és que moltes persones sovint acaben ingerint més de 4.000 o 5.000 calories diàries, el doble del que hauria de consumir un adult.

Una de les causes d'aquesta desproporció són les racions, sovint desorbitades. "L'ideal seria menjar dos o tres canelons per persona, però n'acabem menjant cinc o sis", afirma l'especialista en nutrició de la Fundació Alícia. El mateix passa amb el pollastre. Una ració correcta seria de 125 grams per persona, però, a la pràctica, a l'hora de comprar, no es pensa en quantitats per persona, "sinó a emportar-se el pollastre més gran que hi hagi, perquè faci goig i perquè no en falti".

És cert que hi ha determinats plats que no poden faltar a taula per Nadal, però, a banda de moderar les quantitats, també es poden aplicar petits trucs per fer-los més lleugers. "Uns canelons sempre seran uns canelons -afirma Marc Puig-Pey, cuiner del departament que dirigeix Roura-, però es pot aconseguir una beixamel més lleugera sense que perdi gust amb llet desnatada i substituint la mantega per oli d'oliva".

Marisc a la planxa o al vapor, vegetals farcits, broquetes amb verdures, sorbets i granissats de fruites -n'hi ha de temporada que són molt saboroses i atractives, com la pinya o els fruits vermells- són algunes de les alternatives que proposa Puig-Pey.

Sopar fruita
Una altra qüestió és què podem fer després d'aquests dinars copiosos que s'allarguen fins a les sis de la tarda. "Hauríem de fer un sopar molt lleuger, a base de fruita", explica Roura. Res de treure les restes del dinar, si no és que es tracta de pinya natural o d'amanida.

Superada la marató de Nadal i Sant Esteve -en alguns casos també caldria afegir-hi la Nit de Nadal-, de cara als dies laborables previs a Cap d'Any i Reis, "el millor és fer una dieta per desintoxicar el fetge, amb molts líquids i sucs naturals i amb poc greix i poca carn", afirma Roura.

Verdures, peix al vapor, vegetals depuratius de temporada, com la pinya, la carxofa o els espàrrecs, seran l'alternativa perfecta per als dies que queden entre festa i festa. Com a primer plat, millor optar per verdura bullida o al vapor i deixar de banda uns dies l'arròs i la pasta.

Amagar els dolços
"Els dolços, millor amagar-los si no és dia de festa grossa", insisteix Elena Roura. Un altre truc per no caure en temptacions és tallar quantitats moderades de torró o servir els fruits secs amb closca. L'objectiu és evitar aquelles safates ben proveïdes de torró, polvorons, nous, pistatxos, neules, etc. que pul·lulen per casa dies i dies.

Pel que fa a l'alcohol, la paraula clau és moderació. "Un parell de copes de vi i una de cava els dies de festa no és excessiu", afirma Roura, això sempre que la salut ho permeti i que no s'hagi de conduir. Amb els licors cal vigilar més, ja que la graduació és força superior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
europa

La Comissió Europea vol ampliar les zones lliures de fum

barcelona
salut

Es redueixen un 15% els treballadors que van amb cotxe a l'Hospital d'Olot

olot
Sanitat

El nou CAP Florida Sud de l’Hospitalet de Llobregat obrirà el dia 25

L’Hospitalet de Llobregat
MEDI AMBIENT

Neumàtics, plàstics i ferros, els principals residus del fons marí al port de la Ràpita

La Ràpita
Europa

Pugen a dinou les víctimes del temporal Boris

Barcelona
Societat

Uns 170.000 turistes visiten cada dia Barcelona

Barcelona
Turisme

L’Ajuntament de Barcelona vol quadruplicar el preu que paguen els autocars turístics per aparcar

Barcelona

Els robatoris de bicis creixen un 34% en dos anys

Barcelona

Assaig del nou sistema de recollida de residus al Barri Vell i el Mercadal

Girona