Societat

225.000 multes per cobrar

Trànsit encara no ha cobrat el 23% de les multes que els Mossos d’Esquadra han imposat en els últims cinc anys. Segons dades del mateix departament d’Interior, en el període que va del 2004 al 2007 hi ha acumulades 225.379 sancions fermes –aquelles que ja han exhaurit tots els tràmits d’al·legacions i són definitives– sense cobrar dels 983.340 expedients tancats en el mateix període.

El més sorprenent de tot plegat és l’alt nivell de morositat dels sancionats, ja que més d’un 10% de les sancions fermes de l’any 2004 encara s’han de cobrar. Gairebé 27.000 expedients corresponents a sancions d’aquell any encara no s’han cobrat, sense que el Servei Català de Trànsit (SCT) vulgui fer pública quina quantitat representa aquesta xifra de multes.

La xifra d’impagats va creixent any rere any a mesura que s’apropa al 2008. Mentre el nombre de sancions fermes creix per sota del 5%, les pendents de pagament es multipliquen per quatre. El SCT, encarregat de gestionar el cobrament de les sancions, va declinar analitzar les dades, que van ser publicades en una resposta parlamentària a la diputada de CiU Elena Ribera. Un portaveu va assegurar que els expedients impagats del 2007 corresponen “a sancions imposades el 2007, cosa que no vol dir que la exigibilitat de pagament de la sanció es fes necessàriament durant aquell any”.

Ribera, però, considera que els expedients no cobrats són “excessivament alts” a causa de la manca de capacitat per gestionar el volum de multes i recursos que any rere any va en augment. Ribera coincideix amb algunes veus que arriben des de l’interior de trànsit de la manca de personal per afrontar el creixement de les sancions, que encara han crescut molt més durant el 2008. En aquest sentit, la diputada de CiU ho va aprofitar per criticar que “hi hagi molta diligència a l’hora de posar les multes i poca capacitat de cobrar-les”, cosa que “redueix l’efecte preventiu de les multes i en canvi reforça l’opinió entre els conductors que són per afany recaptatori”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.