Societat

El nou curs estrena la prova d'avaluació de quart d'ESO

Els estudiants de secundària s'examinaran de llengua i matemàtiques

La diagnosi del sistema educatiu es completa amb el nou test i el que ja es fa a primària

Els 64.072 estudiants matriculats aquest curs de quart d'ESO realitzaran a l'abril una prova de competències en llengua catalana, castellana i anglesa, i en matemàtiques, com la que des de fa dos anys ja passen els alumnes de sisè de primària. Amb la introducció a l'últim curs de secundària d'aquesta avaluació general de coneixements bàsics, es completa un dels mecanismes que serviran per diagnosticar l'estat de salut del sistema educatiu català.

Igual que la prova de sisè de primària, els exàmens dels estudiants de quart d'ESO no seran determinants per obtenir el graduat, encara que el departament d'Educació intentarà comunicar els resultats abans de les juntes d'avaluació dels centres perquè “aquesta dada ajudi a valorar l'alumne encara que no sigui decisiva”, va explicar ahir Francesc Colomé, secretari de Polítiques Educatives.

Aquestes proves d'avaluació se centren en competències bàsiques com l'expressió lingüística i la matemàtica, “dos grans llenguatges que necessitem per anar pel món”, en paraules de Colomé. L'objectiu principal d'aquests exercicis –que a primària es faran a començaments de maig– és tenir “informació de com està el sistema educatiu del país”. A més, proporciona dades als centres per millorar el projecte educatiu.

També serveix d'orientació per a alumnes i famílies, encara que, pel fet de realitzar-se al final d'una etapa educativa, no tenen com a finalitat redreçar el menor. “Per això ja tenim altres proves a quart de primària i segon d'ESO”, va recordar Colomé.

La prova de competències a quart d'ESO és una de les novetats del curs 2010-2011, que començarà una setmana abans de l'habitual a causa del canvi de calendari escolar. També serà el primer curs després de l'aprovació de la llei d'educació i del desplegament del primer de tres decrets. Els altres dos veuran la llum en les pròximes setmanes.

LA XIFRA

1.057
barracons
faran aquest curs 2010-2011 les funcions d'aula (859) i d'altres serveis escolars, com menjador o gimnàs.

LA DATA

30.07.10
L'escola concertada
presenta un recurs judicial contra la decisió del govern de retallar un 5% el sou del professorat del sector.

Crítiques als ajuts per la nova setmana de vacances

La modificació del calendari escolar amb la introducció d'una nova setmana de vacances –a finals de febrer o principis de març, segons el servei territorial– ha generat moltes crítiques des de les associacions de pares i mares i els sindicats educatius.

La crítica més àcida la va realitzar el sindicat FETE-UGT, que va evidenciar que la subvenció prevista pel departament d'Educació perquè s'organitzin activitats extraescolars és d'un euro i escaig per alumne matriculat a educació infantil o primària.

Des del departament es va insistir que els 800.000 euros no són per alumne sinó per activitat (amb un màxim de 350 euros de subvenció) i que en cas de més demanda, s'hi destinaran més diners.

La Federació d'Associacions de Pares i Mares (FAPAC) assegura que amb l'import de la subvenció es cobrirà, com a molt, el 10% del cost de l'activitat i, per tant, els progenitors hauran de gratar-se la butxaca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.