Societat

Revolta de quintes a la Vila de Gràcia

Urbanisme

El 4 d'abril de l'any 1870 Gràcia es despertava amb el so de la Marieta cridant a sometent. L'Encarnació feia anar la campana gran de la torre de la plaça per animar els vilatans a revoltar-se contra la crida a files obligatòria de l'exèrcit espanyol sota la consigna Abaix les quintes!

En el cas de Gràcia, la Revolta de les Quintes va comportar sis dies de setge, 27 morts i el saqueig i destrucció de nombroses cases. També va suposar l'empresonament de la valerosa dona a Alcalá de Henares, on va passar tres anys abans de ser amnistiada pel govern de la Primera República.

L'exèrcit no va dubtar a bombardejar el municipi des del passeig de Gràcia, a l'altura de la Pedrera, i la mítica campana va rebre de valent.

Han passat 139 anys, però gràcies a la iniciativa d'Albert Mussons les entitats culturals de Gràcia rememoren des de fa tres anys la gesta amb una representació dels fets històrics en un intent de mantenir ben viva l'espurna de la seva pròpia identitat respecte a Barcelona.

Tanmateix, aquest any la commemoració tindrà un significat encara més especial, perquè el districte el farà coincidir amb el canvi de les plaques de la plaça Rius i Taulet per la de plaça de la Vila de Gràcia.

Contingut simbòlic
En un principi, la substitució estava prevista per al gener passat, però el consistori va decidir al final ajornar-ho fins a l'abril per donar-li més contingut simbòlic.

La data amb què treballa el districte és la de diumenge 19 d'abril perquè coincideixi amb la diada castellera. D'aquesta manera, la representació de la revolta que faran els trabucaires el cap de setmana següent se celebrarà a la plaça amb les noves plaques.

Procés llarg
El procés per canviar el nom a la plaça Rius i Taulet ha estat llarg. Al mes d'octubre passat la Ponència de Nomenclàtor de l'Ajuntament va donar el vistiplau a la proposta presentada pel districte després d'haver fet un procés participatiu entre els veïns del barri de la Vila de Gràcia previ a un acord polític entre tots els grups tret del popular.

Ja se n'havia fet un primer intent l'any 2007, quan el Grup 1850 va presentar al Nomenclàtor municipal el nom de plaça de la Vila. Aleshores la iniciativa va ser rebutjada perquè es va considerar que la proposta de nom era molt genèrica i es va recordar que la denominació de Rius i Taulet està molt arrelada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Impulsen una campanya per decorar la persianes de comerços al barri de Sant Antoni

Barcelona

Sant Feliu de Guíxols adquireix sòl per a uns 70 pisos de lloguer públic

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Infraestructures i serveis

La línia L4 torna a la normalitat després d’un mes d’obres

Barcelona
Societat

El servei de primera acollida de Reus atén 280 persones en sis mesos

Reus
Societat

Entra en erupció un volcà a Islàndia per sisena vegada des de desembre

barcelona

Més de 70 cigonyes mortes per electrocució en només cinc dies

GIRONA

Un 25% de positius en consum d’alcohol en els controls de la Policia Local

PALAFRUGELL
SALT

Acaben els treballs de reforma de la pista del poliesportiu

SALT
ROSES

Finalitzen les obres de reurbanització del carrer Llotja

ROSES